V plzeňském Divadle Alfa je Panika v muzeu. Není to stav, ale název nového představení

12. prosinec 2017

Kašpárek se v letošní sezoně už podruhé vrací na jeviště Divadla Alfa v Plzni. Tentokrát se stane hlavní postavou v unikátním česko-francouzském projektu s názvem Panika v muzeu. Alfa si k němu přizvala slavný francouzský soubor La Pendue. V představení si zahrají desítky loutek z depozitáře divadla.

Hru Panika v muzeu napsali manželé Pavlína Vimmrová a Romuald Collinet ze souboru La Pendue. Oba hru i režírují. Pro její potřeby stvořili postavu Kašpara, která čerpá z různých evropských loutkářských tradic, povahou i vzhledem.

„Jde o muzeum loutek, které velmi dobře funguje a vše běží tak jak má. Ovšem jen do doby než se objeví Kašpárek, který začne poklidnou atmosféru narušovat. Postupně se ale ukáže, že v muzeu je paniky mnohem víc. Do děje se zapojí i zaměstnanci a celé muzeum postupně ožívá,“ popsala Pavlína Vimmrová. Při představení uvidí diváci různé druhy loutek, jako jsou maňásci, marionety, stínové divadlo nebo manekýni. Celkem jich bude 30 až 40.

Romuald Collinet byl při pátrání ve fundusu Divadla Alfa ve svém živlu a s obdivem mluví o české loutkářské tradici: „Pro loutkáře je velmi emotivní vstoupit do skladu, kde jsou loutky za posledních 40 let. Byl jsem jako Alenka v říši divů. U loutek, které jsme vybrali, jsme museli také zjistit, jak přesně fungují a jestli do našeho příběhu zapadnou. Každopádně je krásné, vrátit jim znovu život.“

Panika možná pojede i do Francie

Panika v muzeu vznikala přibližně deset měsíců. Divadlo Alfa a soubor La Pendue navázali spolupráci už v roce 2015. Současné představení je jejím vyvrcholením. Podle ředitele divadla Alfa Jakuba Hory je možné, že se nová inscenace vypraví i do Francie.

„Vzhledem k tomu, že je to francouzský režisér a zároveň Romuald Collinet učí v nejprestižnější evropské loutkářské škole v Charleville-Mézières, kde se také koná největší festival loutkové divadla v Evropě, bude se možná představení hrát i ve Francii. Festival o představení už zájem projevil. Jak to dopadne, se uvidí za dva roky,“ doplnil Hora.

V představení si zahrají například herci Andrea Ballayová, Petr Borovský, Robert Kroupa a také dlouholetá herečka Divadla Alfa a držitelka Thálie Blanka Josephová - Luňáková.

Další premiérou Divadla Alfa bude v únoru představení Tajemný hrad v Karpatech na motivy románu Julese Vernea a inspirovaný filmem Tajemství hradu v Karpatech.

autoři: kos , jik
Spustit audio