V plzeňském divadle se ve středu po dlouhé době hrálo

Divadlo Josefa Kajetána Tyla se navrací díky rozvolňování mimořádných opatření zpět do provozu. Kvůli současné situaci ale stále nemůže hrát svůj aktuální repertoár, a tak zahájilo sérii speciálních představení. Včera se odehrál první z pěti středečních večerních speciálů s názvem Divadlo Josefa Kajetána Tyla s Vámi na jevišti.

„Publikum bylo stočlenné. Byli to orouškovaní lidé, kteří seděli na židlích s odstupem dvou metrů. Cítili jsme se slavnostně, jako při premiéře. Lidé si fotili to nezvyklé prostředí. Najednou seděli na jevišti a dívali se do hlediště. Byl to zástup orouškovaných nešťastníků. Působilo to až tragikomicky, ale byli srdeční, úžasní,“ popsal včerejší večer šéf muzikálu Lumír Olšovský. Představení bylo streamované, takže ho sledovali i diváci na kanálu YouTube.

Je vyprodáno, využijte YouTube

Ve středu 3. června uvede svůj program Steinway Gala soubor opery. Koncertem nejkrásnějších operních árií v podání sólistů opery za doprovodu našeho klavírního křídla Steinway provede šéf souboru Tomáš Ondřej Pilař. Těšit se můžete na vystoupení Ivany Veberové, Amira Khana a Jany Foff Tetourové za doprovodu Maxima Averkieva, který diváky potěší i několika sólovými klavírními výstupy.

Následující středu 10. června bude na programu komponovaný večer souboru baletního. Pořad s názvem Z jeviště hlediště aneb Balet je silné kouzlo přesvědčí o tom, že balet má tu kouzelnou moc spojovat a přivést lidi na jedno místo, a to i v časech ne úplně radostných. O kulturní zážitek se postarají Sara Aurora Antikainen, Gaëtan Pires, Richard Ševčík a další.

Činohra vás 17. června přivede na jiné myšlenky autorskou inscenací Jaroslava Matějky Severní vášeň aneb Jak se zkouší kvalitní činohry. Můžete se těšit na pořádně ironickou taškařici se skvělým obsazením. Uvidíte Libora Stacha, Michala Štěrbu, Kláru Krejsovou, Andreu Mohylovou, Janu Ondruškovou a Martina Zahálku ml., který je zároveň i autorem hudby. Závěr jevištních pořadů bude věnován matiné muzikálového sólisty Lukáše Ondruše.

„Pokud se změní vládní nařízení, počet diváků na jednotlivá představení navýšíme. V tuto chvíli je ale vše vyprodáno,“ doplnil Lumír Olšovský. Ti, kteří se nedostanou do divadla, mohou sledovat přenosy na internetu. Jiné vstupenky si ale fanoušci plzeňského divadla mohou začít vybírat. Od poloviny června budou v prodeji srpnová a zářijová představení.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio