V plzeňském domě, kde byla podepsána v roce 1945 kapitulace, vznikne nové muzeum

23. září 2024 11:35

Víte, kde v Plzni 6. května 1945 podepsalo vojenské německé velitelství definitivní kapitulaci? Bylo to v hudebním salonku domu číslo 19 na Klatovské třídě. Německý generálporučík Majewski se chvíli na to zastřelil. V pozdějších dobách na místě sídlila Městská vojenská správa Plzeň. V chátrající budově teď město Plzeň začalo chystat muzeum.

Klatovská 19, Plzeň

Budova, kde se psala historie 20. století v Plzni. Tak by se dal nazvat dům číslo 19 na Klatovské třídě. V 30. letech si tam nechala rodina židovských obchodníků Semlerových vybudovat byt podle návrhu architekta Adolfa Loose, za druhé světové války se v domě usídlilo německé vojenské velitelství, které tam později muselo podepsat i kapitulaci. Po válce objekt využívala československá armáda k evidenci branců a vojáků v záloze. Od roku 2002 je dům opuštěný, ale teď se mu ale blýská na lepší časy. Město Plzeň tam totiž začalo budovat muzeum.

V celé budově se chystá rekonstrukce a vznikne zde zážitková expozice mapující rok 1945 v Plzni. Provoz muzea a domu bude mít na starosti městská organizace Pilsen – Tourism. Projekt měl na starosti městský odbor investic. Ten kromě dokumentů a žádosti o dotace řešil i to, jak do vnitrobloku budovy dostat tank Sherman. „Budeme muset zavřít Klatovskou třídu a sejmout troleje tak, aby se sem vešel jeřáb. Ten bude muset zdvihnout 40tunový kolos a přes střechy domů ho umístit do vnitrobloku,“ popsal náměstek primátora Pavel Bosák. Tank bude do objektu umístěn už na začátku stavby a celé muzeum bude v podstatě postaveno kolem něj.

Do budovy se přesune také muzeum Patton Memorial Pilsen, které v minulosti působilo v kulturním domě Peklo. Nové prostory nabídnou větší kapacitu i možnost pořádat různé kulturní akce za provozu muzea.

Hotový objekt budou moci lidé navštívit asi za dva roky.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio