V Plzeňském kraji chybí pěstouni

13. listopad 2018 15:49

Plzeňský kraj patří k regionům s nejvyšším počtem dětí v ústavní péči, zároveň tu chybí desítky pěstounů.

Plzeňský kraj trápí nedostatek pěstounů. Pro ty nejmenší děti jich je pouhých 21. Navíc, počet těch, kteří by chtěli dětem na přechodnou dobu pomoct, rapidně klesá. V roce 2014 registroval sociální odbor kraje 17 žádostí, v loňském roce pouze jednu jedinou. „Ideální počet pěstounů na přechodnou dobu v Plzeňském kraji by byl 35 až 40,“ přál by si vedoucí oddělení sociálních věcí Plzeňského kraje Roman Mašek. A podobné je to podle něj i se zprostředkovanou nebo příbuzenskou dlouhodobou pěstounskou péčí, kde schází desítky náhradních rodičů. Mnoho dětí tak skončí v dětských centrech.

„Pokud se zaměříme na ústavní péči o děti do tří let, tak je Plzeňský kraj bohužel jedním z těch čtyř, kde mluvíme o vysokých počtech, je to asi 63 dětí,“ sdělila Barbora Křižanová, komunikační manažerka společnosti LUMOS. Ta pomáhá transformovat sociální systém tak, aby v ústavní péči vyrůstalo co nejméně dětí. Vysoký počet  dětí v ústavní péči je i v Ústeckem, Středočeském kraji a také v Praze. Naopak třeba Zlínský kraj nemá v ústavní péči jediné malé dítě. „Některé kraje kde jsou dál, protože začali aktivně s transformací, třeba s aktivním pěstounstvím, už se změnou zákona v roce 2013,“ vysvětlila Křižanová.

Zprávu o aktuální situaci v bývalých kojeneckých ústavech, o počtech dětí, poskytovaných službách, nákladnosti péči, a předkládaných doporučeních si můžete přečíst zde.

V ústavech jde také o nejnákladnější péči, která vyjde měsíčně na 73.000 korun. Zásadní je tedy nacházet nové pěstouny. Kromě samotného kraje se o to snaží například Diakonie Západ.

„Máme kampaň V pěstounské rodině jsem doma, která oslovuje cíleně a celoročně, má trvání od roku 2012, potkáváme se opakovaně s lidmi, rozdáváme letáky, děláme různé aktivity v rámci veřejných akcí,“ popsala vedoucí služeb náhradní rodinné péče Jiřina Ullmanová. 

Jednou z 21 aktivních pěstounek pro přechodnou péči v Plzeňském kraji je Marie Nová. Zatím pomohla s výchovou tří dětí, dvou kojenců a jednoho ve školním věku. Ještě předtím ale musela absolvovat kolečko testů a školení.  „Začíná se na obecním úřadě, kde sdělíte svůj úmysl stát se pěstounem. Dostanete všechny informace, vyplníte dotazník a následuje návštěva sociální pracovnice. Prověřují u zaměstnavatele, jak jsou s vámi spokojení, plat, jestli nemáte exekuce, půjčky,“ popsala proces. S pěstounstvím musí souhlasit i všichni členové širší rodiny. Až pak je možní napsat návrh na zařazení do přípravného kurzu. Ten trvá několik týdnů a absolvovat ho musí celý pár. Pak už jen čekáte na svěřené dítě. 

Grag z výzkumné zprávy neziskové organizace Lumos
Spustit audio