V Plzeňském kraji chybí řidiči autobusů. Za nemocné není náhrada

1. říjen 2022 18:22, aktualizováno

Školáci v Tuškově u Kašperských Hor na Šumavě čekali v úterý na svůj školní autobus marně. Řidič společnosti Arriva Střední Čechy totiž onemocněl a nebyl, kdo by ho nahradil.

Dopravní společnosti se potýkají s nedostatkem řidičů. Společnost Arriva Střední Čechy v některých situacích není schopna zařídit náhradu za onemocnění, a proto se může stát, že linky nemusí jet. Stalo se tomu tak v úterý, kdy řidič na lince v Tuškově u Kašperských Hor onemocněl a neměl ho kdo nahradit.

„Děti do školy z Červené a z Tuškova dopravovaly naše technické služby s tím, že po škole je vyzvednou rodiče,“ sdělila starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová. Podle ní byly ale problémy na této lince už před prázdninami.

Do Tuškova a Červené už autobus zase zajíždí. Podle starostky si však společnost Arriva musela objednat autobus s řidičem z technických služeb. Dopravce aktuálně shání nové řidiče. Za každý neodjetý kilometr má ze smlouvy Plzeňský kraj právo vyměřit dopravci tisíc korun.

Problémy s nedostatkem personálu ovlivnily kolem září hlavně linky na Domažlicku. Některé dny nejely skoro dvě desítky spojů. „Dříve jsme měli rezervy řidičů okolo 5 až 10 procent, ale bohužel vysoká nemocnost nám zálohy zcela vyčerpala,“ vysvětlil tehdy mluvčí dopravce Arriva Střední Čechy Jan Holub. Denně vyjede v Plzeňském kraji 3501 spojů. Na více než 99 procentech spojů by měla doprava fungovat velice dobře a lidé se stále na veřejnou dopravu mohou spolehnout.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio