V Plzeňském kraji jsou někteří pracovníci sociálních služeb již naočkovaní

8. duben 2021 18:45, aktualizováno

Pečovatelé, pečovatelky a osobní asistenti, kteří pracují ve stacionářích nebo docházejí za seniory či postiženými lidmi domů, se mohou od středy 7. dubna registrovat k očkování proti koronaviru. V Plzeňském kraji začala řada zařízení s očkováním s předstihem a někde už mají dokonce z větší části zaměstnance proočkované.

V denním a týdenním stacionáři Domovinka v Plzni se postupně zaměstnanci i klienti díky proočkování vracejí ke společným aktivitám. „Když klienti nebyli naočkovaní, tak museli být převážně na pokojích, nemohli jsme pořádat žádné skupinové akce a vše se muselo dít individuálně,“ uvedla sociální pracovnice Eva Stumerová.

Díky očkování se může v Domovince opět zpívat

Nyní se už v Domovince konají i hudební vystoupení, trénování paměti, poslech hudby a cvičení. Klienti jsou díky očkování klidnější a mohou si s chutí užívat nabízených společných aktivit. Naočkovaná je i většina zaměstnanců.

„Mrzelo mě, že stacionář pro seniory a terénní služby, které jsou zaměřené na seniory, byl odsunut až do 1B skupiny, která by se měla očkovat od 7. dubna a já jsem chtěla, aby byli zaměstnanci naočkování dříve, protože máme v terénu přes 200 seniorů a na stacionáři dalších 30. Ochránit je byla pro mě priorita,“ řekla ředitelka agentury Bohumila Hajšmanová.

Ve spolupráci s městem a poliklinikou na nábřeží je naočkováno 80 % zaměstnanců. Po očkování mají zaměstnanci větší pocit bezpečí a v jejich zaměstnání je cítit pozitivnější atmosféra. Zájemci o očkování z řad zaměstnanců dalších sociálních zařízení by měli být naočkováni první dávkou ještě tento týden.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio