V Plzeňském kraji letos propadne přes 23 tisíc řidičských průkazů. O nový se žádá osobně i elektronicky

14. leden 2022 10:54, aktualizováno

Vlastníte-li řidičský průkaz, dobře se na něj podívejte. Více než 400 tisícům tuzemských řidičů totiž vyprší letos jeho platnost. Jak připomíná ministerstvo dopravy, o nový průkaz je možné požádat nejdříve 90 dnů před koncem jeho platnosti a vyřízení dokladu pak trvá do dvaceti dnů a je zdarma. Ten kdo ale pojede bez platného průkazu, může podle policie zaplatit až 2 tisíce korun pokutu.

Lidé, kteří potřebují nový řidičský průkaz, si o něj můžou požádat osobně na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností. Není tedy nutné žádat v místě trvalého bydliště. Například v Plzni si výměnu průkazu můžou zájemci vyřídit na Odboru registru vozidel v Koterovské ulici. Pohodlnější variantou je si čas návštěvy předem objednat přes portál Úřad bez čekání. Přijít můžou žadatelé samozřejmě i osobně. Kvůli proticovidovým opatřením si ale místo v čekárně, teď počkají ve stanu před budovou.

„Máme tam vyvolávací systém, aby klient viděl, zda už je na řadě. Momentálně je zájem o výměnu řidičských průkazů velmi malý, takže řidiči, kteří přijdou bez objednání, by teď ani nečekali,“ řekl vedoucí odboru registru vozidel a řidičů v Plzni Jiří Marek.

V přízemí budovy pak mají klienti registru k dispozici šest přepážek. Samotné vyřízení náležitostí podle Jiří Marka trvá zhruba kolem pěti až deseti minut. Sebou musí žadatelé přinést řidičský a občanský průkaz. Fotografii úředníci pořídí přímo na místě nebo použijí fotografii z registru ministerstva vnitra.

Vše lze vyřídit i přes internet

Další možností je si žádost o řidičský průkaz podat přes internet prostřednictvím Portálu občana. To je možné pokud žadatel používá některý ze způsobů elektronické identifikace. „Z domova si požádá o výměnu, odsouhlasí fotografii, kterou mu to nabídne. Současně odsouhlasí i nabízený podpis a odešle na úřad ke zpracování. K nám přijde digitální žádost občana, kterou pošleme do výroby a jakmile je řidičský průkaz vyroben, dostane člověk informaci formou sms nebo mailem a přijde si ho vyzvednout,“ doplnil Jiří Marek s tím, že průkaz je hotový do deseti až čtrnácti dnů a je zdarma. Za zrychlené vydání průkazu do pěti dnů zaplatí řidič 700 korun.

V rámci Plzeňského kraje se výměna řidičského průkazu letos týká víc než dvou desítek tisíc řidičů. „Je to přesně 23 348 lidí. V Plzni je to pak asi sedm tisíc lidí. Díky tomu, že je zrušena místní příslušnost, tak může o doklad požádat na kterémkoliv úřadu. Podá tam žádost a na tom stejném místě si potom musí řidičský průkaz i vyzvednout,“ dodal Jiří Marek.

Odbor registru vozidel a řidičů v Plzni v Koterovské ulici úřaduje v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin a v úterý a ve čtvrtek od 8 do 12 hodin. V pátek není úřední den.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio