V Plzeňském kraji lidé do potravinové sbírky darovali přes 4,5 tuny potravin

25. listopad 2014

Lidé v Plzeňském kraji přispěli do Národní potravinové sbírky. Ta se konala v sobotu po celé republice a letos se v ní celkem sešlo přes 170 tun potravin, tedy třikrát víc než vloni. Sbírka reaguje na to, že v Česku je přes 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením.

V Plzeňském kraji se do akce zapojila zhruba dvacítka obchodů, kromě Plzně mohli lidé potraviny odevzdávat také v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a v Tachově. Celkem se v kraji vybralo 4,6 tuny potravin. Ty zůstávají v regionu a prostřednictvím charitativních organizací pomohou lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů, senioři a podobně.

V České republice se o víkendu vybralo celkem 173 tun potravin, to znamená zhruba 350 tisíc porcí jídla. Nejvíce lidé dávali mouku, olej, cukr, ale i cukrovinky pro děti a dětskou výživu. Naopak mezi nejvíce žádané potraviny patří např. konzervy všeho druhu, polévky, trvanlivé uzeniny, luštěniny, těstoviny a další.

Vybrané potraviny půjdou do Potravinových bank, což jsou občanská sdružení, která shromažďují od dárců potravinové i zemědělské přebytky, potraviny před datem spotřeby či takové, které nemohou jít do běžného prodeje, například mají poškozený obal či složení neodpovídající přesně informacím na obalu. Potraviny dále přerozdělují potřebným organizacím, které pomáhají lidem v nouzi.

Spustit audio