V Plzeňském kraji opět přibylo pozitivně testovaných na koronavirus

30. březen 2020 14:25

Oproti pátku přibylo v kraji podle hygieniků 11 lidí nakažených koronavirem, z toho jeden v neděli a zatím jeden dnes. Vyšetřeno bylo 2 162 lidí.

Nejvíce nemocných v regionu je podle informací z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje na Domažlicku, a to 33. V Plzni je jich 20, na Tachovsku deset zjištěných případů. Naopak nejméně potvrzených případů nemoci COVID-19, zatím jeden, má Rokycansko. Ministerstvo zdravotnictví uvádí v Plzeňském kraji až 118 zjištěných nákaz koronavirem. Tyto údaje jsou ale sestaveny podle trvalého bydliště a ne všichni nemocní s trvalým pobytem v kraji skutečně žijí.

V kraji se v minulých dnech výrazně zvedla kapacita na testování odebraných vzorků. Původně je vyhodnocovala fakultní nemocnice, která zvládá kolem stovky testů denně, později se přidala Klatovská nemocnice. Zatím dělá kolem 50 vzorků denně, později kapacitu zdvojnásobí.

S testováním pomůže i plzeňská Bioptická laboratoř

Nově se do testování zapojila také soukromá Bioptická laboratoř v Plzni, která je největší bioptickou laboratoří v Česku. Denně testuje zatím asi 120 vzorků, kapacita se může ještě zvýšit, řekl ředitel krajské hygienické stanice Michal Bartoš. Díky tomu bude možné testovat v kraji všechny vzorky odebrané na jeho území. Dosud se totiž musela posílat část vzorků do Prahy, na výsledky se čekalo i několik dní. Vzorky se v kraji odebírají na čtyřech stacionárních místech, jezdí také odběrové sanitky.

Denně se podle Bartoše odebere na základě doporučení hygieniků 200 až 220 vzorků. Kraj i města se snaží zajistit vlastními silami ochranné prostředky. Kdo může a má kapacity, tiskne na 3D tiskárnách ochranné štíty, kraj i město organizují šití bavlněných roušek.

Například Plzeň podle primátora Martina Baxy dosud koupila jedenáct kilometrů látky na víc než 110 000 roušek. „Šijí pro nás v Divadle J. K. Tyla, ve výrobním družstvu Styl i desítky dobrovolníků doma. Vlastními silami obstaráváme dezinfekci pro naše organizace i další subjekty a hledáme různé zdroje, jak získat další ochranné pomůcky, zejména respirátory. V menších dodávkách už jsme byli úspěšní," shrnul primátor Martin Baxa.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio