V Plzeňském kraji platí nové jízdní řády autobusů

30. srpen 2022 20:02, aktualizováno

Některé autobusy v Plzeňském kraji jezdí podle pozměněných jízdních řádů. Úpravy časů, frekvence odjezdů nebo zastávek platí od neděle. Seznam změn na autobusových linkách má přes 80 položek.

Největší změnou jsou upravené víkendové spoje mezi Plzní, Stříbrem, Borem a Tachovem, kde docházelo k přeplňování autobusů v koncových úsecích. „Nově bude linka o víkendu jezdit zhruba po 120 minutách tak, aby byla dobrá kapacita pro všechny,“ sdělil Martin Fencl, dopravní a marketingový specialista společnosti POVED, která v kraji organizuje veřejnou dopravu.

Posíleny jsou také školní spoje mezi Stříbrem a Borem v odpoledních hodinách. Dříve docházelo k přeplňování autobusů, a proto byly dva nové spoje přidány. Navýšena byla také relace mezi Bory a Přešticemi. A to z toho důvodu, aby se nepřeplňovaly autobusy do Klatov, které měly často v odpolední špičce zpoždění i 15 minut.

Přeplňování autobusů ovlivňuje několik faktorů

„Podle našeho názoru za to mohou tři faktory. Jednak vysoké ceny pohonných hmot a obecně zdražování, druhým faktorem je přísun válečných uprchlíků z Ukrajiny a třetím důvodem je, že došlo k optimalizaci jízdních řádů, mají pravidelný interval a pro lidi je nyní jednodušší spoje využívat,“ konstatoval Martin Fencl a vysvětlil tak, proč musely být spoje na několika trasách posíleny.

Některé linky byly naopak zrušeny. POVED pravidelně sleduje frekvence cestujících, zda některé linky nejezdí prázdné. Zrušen byl poslední spoj mezi Kařezem a Zbirohem, kterým prakticky nikdo nejezdil. Seznam všech změn na autobusových linkách lze nalézt na webových stránkách Integrované dopravy Plzeňského kraje.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio