V Plzeňském kraji přibylo nehod s tragickými následky

24. červenec 2017

Při dopravních nehodách v prvním pololetí zemřelo v Plzeňském kraji 28 lidí. To je o 11 víc než za stejnou dobu v loňském roce. Policie eviduje 1 712 dopravních nehod. Číslo je podle policie nejvyšší za poslední desetiletí. Přibylo nejen nehod s tragickými následky, ale také bezohlednost řidičů.

Největším problémem u řidičů je nevěnování se řízení, agresivita a spěch. Policie také apeluje na rodiče, říká krajská policejní mluvčí Pavla Burešová: „V souvislosti s nekázní účastníků silničního provozu je důležité apelovat na samotné rodiče, aby byli dobrým pozitivním příkladem pro své děti. To znamená, aby neporušovali pravidla silničního provozu, za jízdy netelefonovali, zbytečně nejezdili na červenou, nebo zbytečně nepřecházeli na červenou na přechodech pro chodce a podobně.“

Kromě nesprávného způsobu jízdy, 33 nehod zavinila únava. Podle vedoucího Odboru služby dopravní policie v Plzeňském kraji Vladimíra Tomana unavený řidič nedokáže rychle reagovat: „Může snáze přehlédnout třeba i chodce, kde by mohly být následky fatálnější. Nejčastější je, že v momentě kdy přijde únava, přestane řidič ovládat vozidlo. Následně buď vozidlo opustí komunikaci a srazí se s pevnou překážkou, anebo může vjet do protisměru a střetnout se s protijedoucím vozidlem,“ uvedl Toman.

Řidiči by při delší cestě neměli zapomínat na základní zásady

Únava je spojená i s letními prázdninami a odjezdem na dovolené. „V souvislosti s bezpečností při cestách, které bývají v letních měsících na delší trasy, je potřeba řidiče upozornit na to, aby dodržovali bezpečnostní přestávky, pokud je to možné aby se vystřídali se svým spolujezdcem, dodržovali pitný režim, a aby měli dostatek pohonných hmot ve vozidle, neboť se může stát, že uvíznou někde v kolonách,“ vysvětlila mluvčí Pavla Burešová.

Ve 140 případech z celkového počtu nehod za letošní půlrok byl u účastníků nehody zjištěn alkohol. U většiny naměřila policie hodnotu 1,5 promile a víc.

autor: jik
Spustit audio