V Plzeňském kraji řádí orkán Sabina. V pohotovosti jsou hasiči i energetici

10. únor 2020 07:20

Desítky výjezdů mají za sebou od noci kvůli silnému větru hasiči Plzeňského kraje. Zaměstnávají je hlavně popadané stromy přes silnici nebo železnici. V regionu jsou tisíce domácností bez proudu a na některých tratích nejezdí ani vlaky.

Od rána evidovali hasiči v Plzeňském kraji 120 výjezdů. Nejčastěji to bylo na Klatovsku, Domažlicku a jižním Plzeňsku a v několika případech zasahovali i na Tachovsku a Rokycansku. Likvidovali hlavně popadané stromy a stále zasahují v terénu.

Vítr komplikuje dopravu i na železnici. Podle Správy železniční dopravní cesty je kvůli popadaným stromům přerušený provoz na trati Plzeň – hlavní nádraží a Plzeň – Valcha. Nejezdí ani vlaky mezi Chlumčany u Dobřan a Přešticemi. Kvůli silnému větru je zastavený provoz i na trati Klatovy – Železná Ruda Alžbětín a taky v úsecích Klatovy – Horažďovice a Klatovy – Domažlice. Kdy bude provoz obnovený, zatím železničáři nedokážou odhadnout.

Tisíce lidí bez proudu

Energetici mají taky kvůli popadaným stromům hlášeno zhruba 21 poruch na vedení vysokého napětí. „Bez elektřiny je na 15 000 odběrných míst. Poruch máme nejvíce na Klatovsku a v okrese Plzeň-jih. Příčinou poruch je především pád stromů a větví do vedení následkem silného větru,“ potvrdila to mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. 

Kvůli orkánu Sabine vyhlásila základní škola v Přimdě na Tachovsku na dnešek ředitelské volno. Když se situace nezlepší, plánuje ho škola prodloužit až do zítřka. Rodiče o tom bude informovat na svém webu.

Silný vítr dnes podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu hrozí po celý den v celém Česku. V nárazech může dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině, a místy i více.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio