V Plzeňském kraji se dnes otevře asi 70 kostelů, kaplí nebo modliteben

12. červen 2020

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Poběžovicích nebo kostel svatého Jakuba Staršího ve Staňkově patří mezi zhruba 70 kostelů, které se otevřou v Plzeňském kraji při dnešní Noci kostelů. Koná se už po 12. a lidé si můžou posvátná místa vychutnat v nevšední hodinu a podívat se do míst, která jsou běžně nepřístupná.

Sborový dům Českobratrské církve evangelické ve Kdyni

Už po několikáté se dnes otevře taky Sborový dům Českobratrské církve evangelické ve Kdyni na Domažlicku. Takzvaný „Žižkův dům“ vznikl z bývalého hostince. „Toto celé byl hostinský sál, kde na jedné straně byly varhany a na druhé straně kazatelna. V původním hostinském sále se scházely různé spolky, v sobotu večer tu určitě byly tancovačky. Potom to uklidili na bohoslužbu, a už tu probíhal provoz církevní,“ popsal farář Lukáš Král.

Sborový dům Českobratrské církve evangelické ve Kdyni na Domažlicku

Dnes je tu chodba, stoly s knihami, police, skříňky a nástěnka s historickými fotografiemi. K původní budově byl na konci 50. let podle Lukáše Krále přistavěn velký sál kostela, kde je na stopě vyobrazený křesťanský motiv ryby. „Tyto ryby se dají podsvítit i s křížem v přední části sálu a při Noci kostelů nám večer vytváří pěkné meditativní prostředí,“ doplnil Lukáš Král.

Při Noci kostelů si budou moci návštěvníci Sborový dům Českobratrské církve ve Kdyni prohlédnout doslova od sklepa až po půdu. Podívají se i na kůr, kde jsou elektronické varhany. Připravený je také doprovodný program včetně hudební produkce. Začátek je v 18 hodin.

Kazatelská stanice původně plzeňského sboru byla ve Kdyni založena již roku 1919, samostatný sbor roku 1946. Sborový dům s kostelem nese název „Žižkův dům“ a byl přebudován z bývalého Dělnického domu. Budovu koupila Českobratrská církev evangelická po první světové válce od Dělnického družstva. V původní úpravě se v domě nacházel byt, prostory hostince a divadelní sál se zázemím. Hostinec po převodu budovy na církev sloužil jako místo bohoslužebných shromáždění. Později došlo k úpravě prostor hostince právě na modlitebnu. Roku 1958 byl zbourán bývalý divadelní sál v zadní části budovy a postaven hlavní sál (kostel) se současnou podobou výzdoby a v původní stavbě vznikla farní kancelář a současná malá modlitebna.

Sborový dům Českobratrské církve evangelické ve Kdyni na Domažlicku
autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio