V Plzeňském kraji se lyžuje v Železné Rudě, Špičák zahájí provoz dnes

Kromě Železnorudských sjezdovek Nad Nádražím a Alpa louka, kde se prozatím lyžuje v omezeném provozu, dnes v 8:30 zahájil zimní sezonu také největší areál v kraji Ski&Bike Špičák.

„Lyžovat se zatím bude na naší hlavní liniové trati, což je horní úsek sjezdovky Slalomové (číslo 3) s přejezdem na dvojku U Zalomeného (číslo 2), po níž se dojede až k nástupu na lanovku. Máme tam v průměru 50 centimetrů sněhu, ale v některých úsecích není po celé šíři sjezdovek," uvedl ředitel areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Ve středisku se bude zatím lyžovat za ceny vedlejší sezony. Celodenní skipas pro dospělého vychází při nákupu online o pět procent levněji než u kasy, kde stojí 550 korun, dětský 390 korun. Otevřena bude lyžařská škola, půjčovna a všechna gastro zařízení, nový vyhřívaný stan i restaurace v chatě Blaženka podle zájmu hostů.

Poslední den v roce na Šance opět bez lyží

Špatné sněhové podmínky dnes (30.12.) neumožní uspořádání dětského sjezdu světlušek. O pravidelné rozloučení se starým rokem, ale lidé nepřijdou. Konat se bude 31. prosince na nejprudší české sjezdovce Šance, a to již po 45. Kvůli nedostatku sněhu ji ale skupina vybraných zájemců s pochodněmi musí opět seběhnout v botách.

Program začíná v 17:00 pod dojezdem svahu, kde se sejdou lyžaři a vždy 1000 až 2000 lidí. Samotný sjezd, tedy letošní běh s pochodněmi, začne okolo 17:30. „Připraveno je občerstvení, oheň, hudební produkce, moderátor. Silvestrovský večer na špičácké sjezdovce zakončí velký ohňostroj," dodal Kasík.

Běžkaři se zatím v šumavských stopách neobjevují. „Trasy se neupravují kvůli nedostatku sněhu. Jediný upravený okruh je Bretterschachten za hranicí u Velkého Javoru," uvedla pracovnice infocentra v Železné Rudě Iva Juhová.

Mimo provoz jsou zatím také areály v Kašperských Horách, Kocourově a na Samotách. Lyžovat se nedá ani v Českém lese.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio