V Plzeňském kraji se tento týden mohou lidé nechat bezplatně otestovat na infekci virem HIV a na žloutenku typů B a C

26. listopad 2018 08:26

Začíná Evropský testovací týden. K preventivní akci zaměřené na testování viru HIV se připojuje více než stovka organizací v 53 zemích světa. Na testy můžou zájemci přijít také v Plzni, Klatovech a Rokycanech.

Testy jsou bezplatné a Zdravotní ústav při nich zjišťuje infekce virem HIV a žloutenky typů B a C. Testy můžou být anonymní. Zájemce o test se v ordinaci zdrží asi patnáct minut. Nechat se otestovat může každý, kdo byl v minulosti vystavený riziku infekce HIV, a to především při nechráněném pohlavním styku, kdo se dostal do kontaktu s infikovanou krví nebo kdo injekčně užívá drogy.

Vyšetření na HIV provádí celoročně v Plzeňském kraji několik organizací, třeba Krajská hygienická stanice nebo Zdravotní ústav v Plzni, který se k Evropskému testovacímu týdnu připojuje každý rok.

Zdravotní ústav sídlí v Ústí nad Labem, pobočku má v Plzni a pracoviště také v Klatovech. Plzeňská pobočka se nahází v ulici 17. listopadu v Purkyňově ústavu. V Klatovech testují v poradně na poliklinice v ulici Pod Nemocnicí. A k projektu se ve spolupráci se Zdravotním ústavem připojila i Rokycanská nemocnice.

V Plzni v Purkyňově ústavu budou testovat ode dneška do čtvrtka od 8 do 11 hodin. V Klatovech v poradně na poliklinice v ulici Pod Nemocnicí ve středu a ve čtvrtek od 14 do 18 hodin. A rokycanská nemocnice otestuje zájemce na své ambulanci pohotovostní pro dospělé ve čtvrtek 29. listopadu od 11 do 16 hodin.

Od ledna do září testy odhalili v Česku HIV infekci u 162 lidí, celkem už tak v Česku žije 3322 HIV pozitivních.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio