V Plzeňském kraji se zapalují svíčky a pokládají květiny. Vzpomínáme na 17. listopad ´89

17. listopad 2020 16:00

Kvůli koronaviru se nekonají žádné hromadné akce k 31. výročí Sametové revoluce. Přesto třeba ve Spáleném Poříčí u Lípy svobody v areálu mateřské školy pokládají lidé pietní věnce a zapalují svíčky, stejně jako u lavičky Václava Havla v Plzni. V Přešticích připravili vzpomínkový pořad Studio 17.

Česko si dnes připomíná Den boje za svobodu a demokracii a 31 let od Sametové revoluce. Vzhledem k platným vládním omezením mohou lidé přijít jednotlivě zapálit svíčku nebo položit květiny na různá místa v republice. Jedno z nich je ve Spáleném Poříčí u Lípy svobody. Neformální vzpomínková akce se dnes konala také u Lavičky Václava Havla v Plzni.

„I v těch temných dobách normalizace tady bylo mnoho lidí, kteří se odmítali smířit s tím, že žijí v nesvobodě, a proto si připomínáme 17. listopad právě na tomto místě u lavičky Václava Havla v městském sadovém okruhu,“ připomněl plzeňský primátor Martin Baxa(ODS), který přišel k lavičce položit květiny a zapálit svíčku.

Přeštice budou vysílat vzpomínkový pořad Studio 17

Sametovou revoluci připomenou veřejnosti i v Přešticích na jižním Plzeňsku. Kulturní a komunitní centrum připravilo vzpomínkový pořad s názvem Studio 17. „Jedná se o vzpomínkový pořad, který je proložený písničkami a obrazovou přílohou. Je to takový dokument,“ popsala ředitelka kulturního a komunitního centra Martina Míšková.

Měšťanská beseda v Plzni svítila v barvách české vlajky

V pořadu vystoupí kromě současného starosty Přeštic i několik pamětníků Sametové revoluce. Jedním z nich je historik z Domu historie Přešticka Michal Tejček, který pořad doplnil o obrazovou přílohu nebo například evangelický farář Jan Satke. Pořad nazvaný Studio 17 začne dnes přesně v 17 hodin a potrvá zhruba 40 minut. Lidé se na něj mohou podívat na webových stánkách města Přeštice, Kulturního a komunitního centra Přeštice, Domu historie a na všech sociálních sítích.

„Letošní 17. listopad 2020 je zvláštní, protože se nemůžeme normálně potkat. Proto bych chtěl vyzvat, aby večer Plzeňané zapálili za oknem svíčku jako takové kolektivní vyjádření toho, že ty hodnoty listopadu 1989 po 31 letech každý zvlášť a stále spolu sdílíme,“ uzavřel Martin Baxa.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio