V Plzeňském kraji už hnízdí čápi

16. březen 2023 13:20, aktualizováno

Čápi bílí v Plzeňském kraji postupně obsazují svá hnízdiště. Vidět je můžeme už na řadě míst v regionu. Se sledováním hnízd navíc může ornitologům pomoci kdokoliv.

Čápi bílí postupně přilétají z teplých krajin. Se slunečným a teplým počasím jich v regionu ještě další desítky přibydou. Polovina března je běžná doba, kdy čápi přilétají a obsazují hnízdiště. „Zatím to vypadá, že letošní rok nebude výjimečný ani na jednu, ani na druhou stranu, čápi se objevují v obvyklém čase, ačkoliv je pravda, že první jedinci, konkrétně v Mirošově, přilétli už 13. února, což je hodně brzy,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Co se týče jakýchkoliv extrémů, ty se dle něj dnes těžko hodnotí. Někteří čápi totiž ve střední Evropě zvládnou s pomocí lidí už i přezimovat, takže se složitě určuje, kteří ptáci jsou časní navrátilci z teplých krajin a kteří zimovali někde poblíž.

Čápy už můžete pozorovat na mnoha místech v rámci Plzeňského kraje – namátkou jmenujme Klabavu, Šťáhlavy, Dobřany, Stod, Mirošov, Dolní Lukavici, Domažlice nebo Klatovy. A právě s pozorováním čapích hnízd může ornitologům pomoct kdokoliv. Na webu birdlife.cz/capi naleznete interaktivní mapu a proklik na formulář, kam svá pozorování zadat. Do formuláře zapíšete počet čápů na hnízdě, případně i počet vajec nebo mláďat. Zároveň můžete ohlásit i případy, kdy je hnízdo v nebezpečí – například je nestabilní, hrozí sesunutí nebo budova, na níž se nachází, se chystá k demolici – a je tedy potřeba ze strany ornitologů nějak zasáhnout.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio