V Plzeňském kraji za poslední týden ubylo pacientů s covidem, kteří potřebují intenzivní péči v nemocnici

5. leden 2022 13:39, aktualizováno

V Plzeňském kraji za poslední týden celkově počet pacientů s onemocněním covid-19 mírně vzrostl. Ubývá ale těch, kteří potřebují hospitalizaci a intenzivní péči.

V nemocnicích Plzeňského kraje nedošlo na přelomu roku k výraznému nárůstu pacientů s covidem- 19, byly to pouze jednotky čísel. Zatímco mezi vánočními svátky leželo ve všech krajských nemocnicích kolem čtyřiceti pacientů, po Novém roce evidují nárůst zhruba o deset lidí. Čísla se každý den mění, čtvrtým týdnem jsou to ale jen jednotky pacientů. Ustálil se také počet hospitalizovaných s komplikovanějším průběhem nemoci, kteří jsou například ventilováni. Krajské nemocnice jich aktuálně mají mezi pěti až deseti.

Jen pro srovnání - v současné vlně pandemie koronaviru, kdy bylo nejhorší období v krajských nemocnicích na začátku prosince, se tam s covidem-19 léčilo přibližně 75 pacientů, z toho dvacet pět jich bylo v těžkém stavu a s přístrojovou podporou.

FN Plzeň hlásí pokles pacientů s koronavirem

Ve Fakultní nemocnici v Plzni je podle aktuálních informací hospitalizováno 55 covid pozitivních pacientů, z nichž na covidovém JIP oddělení leží 17 nemocných. Tady je to ve srovnání s krajskými nemocnicemi výrazný pokles oproti minulému týdnu, kdy tu bylo hospitalizováno osm desítek lidí. Že počet nově hospitalizovaných zatím není vyšší než v období kolem vánočních svátků, potvrdila také mluvčí nemocnice Gabriela Levorová, která současně dodala, že plánovaná operativa je stále v omezeném režimu.

Ačkoliv počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem v nemocnicích Plzeňského kraje za poslední týden mírně vrostl, celkové číslo covidových pacientů v kraji ale výrazně kleslo. Podle mluvčí Plzeňského kraje Evy Mertlové je teď v regionu 122 pacientů s covidem-19, minulý týden to bylo 165.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio