V Plzeňském kraji začínají Dny evropského dědictví. Otevřou brány nejzajímavějších památek regionu

11. září 2020 09:20

Zámky Červené Poříčí, Nebílovy a Kozel a dále hrad Švihov se po dva nadcházející víkendy připojí k oslavám Dnů evropského dědictví. Jedná se o tradiční akci, v rámci které se každý rok v září otevře veřejnosti řada památek. 

„Dny evropského dědictví se konají již od roku 1991 pod patronátem Rady Evropy a každoročně se jich účastní na padesát evropských států. Jejich cílem je upozornit na bohatství a rozmanitost našeho historického kulturního dědictví a připomenout Evropanům jejich kořeny. Národní zahájení tentokrát proběhne v Olomouci v sobotu 12. září a tématem letošního ročníku jsou památky a vzdělání,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

V Plzeňském kraji se do akce zapojí například zámky Červené Poříčí, Nebílovy a Kozel a také hrad Švihov. Pro návštěvníky je připravené zvýhodněné vstupné. „Během následujících dvou víkendů mohou jednotlivci a rodiny s dětmi využít tak zvanou reciproční vstupenku. To znamená, že když si na jedné ze zmiňovaných památek zakoupí vstupenku, po jejím předložení na druhém objektu, mají vstup na hlavní prohlídkovou trasu zdarma,“ vysvětlila Markéta Slabová.

Dny evropského dědictví sebou přináší i řadu zajímavých akcí. Například hrad Švihov si na příští sobotu 19. září připravil speciální přednášku.

Přednáška o unikátním stropu s detektivní historií

„V letošním roce se nám na hradě Švihov podařilo dokončit restaurování dřevěného unikátního renezančního stropu, který je umístěný v tanečním sále. Přednáška, kterou doplní i speciální prohlídka, se bude týkat nejen obnovy tohoto stropu, ale také jeho historii, která je téměř detektivní. Strop totiž není na Švihově původní, ale spolu s ještě jedním stropem tam byl převezený v padesátých letech minulého století. Původně zdobil jeden ze sálů zámku Dobrovice nedaleko Mladé Boleslavi. Strop byl vyrobený pro Jindřicha z Valdštejna v sedmdesátých letech 16. století, a když byl v 19. století zámek částečně zbouraný a přestavěný na cukrovar, byly stropy nejprve 80 let uloženy v sýpce a potom se dostaly až na Švihov,“ dodala mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.
Během Dnů evropského dědictví budou zapojené památky otevírat od 10 hodin a poslední prohlídka začíná v 16 hodin.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio