V Plzeňském kraji začne nová kampaň nazvaná ZPOMAL

Usměrnit neukázněné řidiče má v našem regionu nová kampaň ZPOMAL. Spolupracuje na ní hejtmanství a Krajské ředitelství Policie Plzeňského kraje. Kampaň se spustí na začátku července.

Po tři měsíce budou moci lidé zahlédnout speciální billboardy, na kterých je dívka v červeném tričku, se vztyčenou dlaní, jako by chtěla někoho zastavit. Vedle ní je velký nápis ZPOMAL. Billboardy budou na místech, kde řidiči právě často překračují rychlost. Například při vjezdu do obcí, kde se dojíždí z kopce nebo na dalších rizikových místech, kde se stávají dopravní nehody, v blízkosti škol, obchodů a podobně. Kampaň doplní také rozhlasové spoty.

Podle policie má nepřiměřená rychlost na svědomí zhruba třetinu všech dopravních nehod. Pokud se kombinuje s dalšími faktory, jako je nezkušenost mladých řidičů nebo telefonování za jízdy, pak ten podíl může být ještě vyšší.

Během letních prázdnin bude na silnicích Plzeňského kraje jezdit preventivně více policejních aut, ale hlídat rychlost budou i policejní vozy bez označení.

Kampaň chce cílit na děti, které by samy měly rodiče upozornit na to, že jedou rychle, nejsou připoutaní nebo telefonují. V září budou ještě navíc probíhat vzdělávací akce pro žáky 1. stupně ZŠ. Děti budou zajímavou formou upozorňovány na to, že každý z nás je účastníkem silničního provozu v různých rolích, např. jako chodec, cyklista nebo řidič a že všichni navzájem musíme být k sobě ohleduplní. Tato akce bude mít sedm zastávek ve větších městech kraje.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio