V Plzeňském kraji zemřel první člověk nakažený koronavirem

3. duben 2020 10:25

Nemoc COVID-19 má v Plzeňském kraji první oběť. Byl to starší pacient, který měl kromě koronaviru i další zdravotní komplikace. V Plzeňském kraji je podle aktuálních informací krajské hygienické stanice 191 nakažených.

„Dnes krátce po půlnoci podlehl koronavirové nákaze sedmdesátiletý muž, který měl několik přidružených nemocí. Ve Fakultní nemocnici Plzeň byl hospitalizovaný od 20. března, na podpůrné plicní ventilaci byl připojen celkem 11 dnů," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Ve fakultní nemocnici je podle ní 15 pacientů s koronavirovou nákazou, z toho šest na ventilátoru a ve vážném stavu. Další jeden ventilovaný pacient je z nákazy podezřelý. „Průběhy onemocnění pozitivních neventilovaných pacientů jsou lehké, střední až těžce vážné. Dalších hospitalizovaných pacientů s podezřením nákazy na COVID-19 je 19," dodala Levorová.

V Plzeňském kraji dosud testy podle posledních údajů krajské hygienické stanice potvrdily koronavirus u 191 pacientů, to je oproti čtvrtečnímu odpoledni o 48 více a také je to dosud nejvyšší denní nárůst zjištěných onemocnění v kraji.

Nejvíc nakažených hlásí Domažlicko, nejméně Rokycansko

Víc než polovina prokázaných případů infekce pochází z pohraničního Domažlicka, testy tam potvrdily koronavirus zatím u 102 lidí. Ve čtvrtek odpoledne tam bylo 71 pozitivně testovaných. Infekce se tam nejdříve nejvíc šířila od pendlerů, kteří dojížděli denně za prací do Německa, a od lidí z jejich okolí. V Plzni, kde žije více než trojnásobek obyvatel Domažlicka, je 37 pozitivně testovaných lidí, což je o deset více než ve čtvrtek odpoledne. Na Tachovsku je 14 zjištěných infekcí, na Klatovsku a na jižním Plzeňsku po 13, na severním Plzeňsku deset a na Rokycansku dva.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio