V plzeňských mateřinkách proběhly zápisy dětí z Ukrajiny. Míst je dostatek

12. červenec 2022 15:56, aktualizováno

K zápisům do mateřských škol zamířily v Plzni děti ukrajinských uprchlíků. Městské obvody pro ně připravily až 350 míst, většinou na odloučených pracovištích.

Zápisy do mateřských škol pro ukrajinské děti probíhaly v pondělí a úterý ve všech mateřských školách v Plzni s tím, že žadatelé měli přijít do školky, která je nejblíže jejich bydlišti. Na Lochotíně a Slovanech se mohly odevzdávat přihlášky i přímo na úřadu obvodu. Toto centrální pracoviště funguje proto, aby bylo možné přímo koordinovat umístění dětí.

„Rodiče dětí se nejčastěji ptají na to, jaká to bude skupina, jestli to bude zdarma a jestli se děti budou učit český jazyk,“ uvedla paní Irina, která na úřadě pomáhá s překlady. Nikdo neví, jak dlouho válka potrvá, a proto je zájem ze strany dětí i jejich rodičů o výuku českého jazyka.

Zdá se, že kapacity budou stačit

Čtyři třídy pro stovku dětí může otevřít 24. mateřská škola ve Schwarzově ulici. Třídy vzniknou na dvou odloučených pracovištích. Podle vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy plzeňského magistrátu Dagmar Škrlantové připravují až 350 míst pro děti ukrajinských uprchlíků. „Většina kapacit jsou odloučená pracoviště, která vytvořily obvody a jsou určena pro ryze homogenní ukrajinské skupiny,“ uvedla. Domnívá se, že všechny žádosti dětí od 3 do 5 let budou uspokojeny.

Podle dosavadního zájmu to vypadá, že vytvořené kapacity budou stačit pro všechny zájemce. Po zápisech se musí zkoordinovat výsledky ze všech obvodů, případně vyloučit duplicitní žádosti. Kolik ukrajinských dětí se do školek zapsalo, bude známé v závěru příštího týdne.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio