V Plzni bude více bytů mladé rodiny i pro seniory

18. duben 2019 07:20

Plzeňští senioři a mladé rodiny se v příštích třech letech dočkají nových městských bytů. Město také postaví nový dům s pečovatelskou službou

Vizi, jak se chce město věnovat sociálnímu bydlení, představilo ve své nové koncepci pro roky 2019–2022. Pro sociální bydlení s podporou sociálního pracovníka vyčlení až 50 bytů. Specifickou skupinou jsou mladí lidé. Podle radního Davida Šloufa z ODS žije v Plzni téměř 27 000 lidí ve věku 20 až 34 let, kteří začnou zakládat rodiny. Přes 35 procent domácností má ale problémy, protože jejich náklady na bydlení představují přes 40 procent čistých příjmů.

Plzeň chce pomoci tím, že postaví 500 startovacích bytů. Prvních 56 bytů pro mladé bude v lokalitě Zátiší. Celkem tu vznikne podle Davida Šloufa 183 bytů.

Nového bydlení se dočkají také senioři

Prvním krokem, který má být hotový do června, je zpracování projektové dokumentace pro 20 nových bytů v Prostřední ulici na Nové Hospodě. Byty vzniknou i v Zátiší, tady se počítá se 42 jednotkami. Navíc je v plánu dům s pečovatelskou službou, sloužit má nejpozději v roce 2021. Jeho součástí bude 11 bytů pro seniory a osoby se zdravotním postižením vyžadující podporu sociálního pracovníka.

Město chce vytipovat vhodné byty také pro mladé, kteří opouštějí dětské domovy nebo nemocné lidi. Kromě dětí z domovů nebo z pěstounské péče patří do téhle skupiny také lidé s duševním či psychickým onemocněním a také bezdomovci dlouhodobě žijící v azylových domech nebo na ubytovnách. Pro tento účel je trvale k dispozici přibližně 50 bytů. Zatím se využívá 36 domácností.

V plánu je také přebudovat velkometrážní byty nebo nebytové prostory na komunitní bydlení pro seniory a pro lidi se ztíženým přístupem k bydlení. Tito lidé budou mít vlastní obytnou místnost. Kuchyně, společenská místnost a jídelna budou společné. I v tomto případě se počítá s dohledem sociálního pracovníka.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio

Související