V Plzni budou jezdit nové klimatizované tramvaje

9. srpen 2019 09:35

V Plzni bude o několik vydýchaných tramvají méně. Na koleje vyjedou tři nové klimatizované vozy EVO 2, a to na lince číslo jedna z Bolevce na Slovany. Moderní tramvaje nahradí staré typy Astry.

Moderní tramvaje nahradí staré typy Astra. Do každého vozu se vejde až 260 lidí. Tramvaje nevyrobila plzeňská Škoda Transportation, ale závod TWT v Krnově na severní Moravě. Jedna souprava stojí 33 milionů korun.

V Plzni budou od pátku 9. 8. jezdit nové klimatizované tramvaje EVO2 ze závodu TWT v Krnově

„Tramvaje jsou klimatizované a bezbariérové, což je skvělé hlavně pro staré lidi,“ řekla paní Hana, která si vůz prohlédla společně s dcerou. Podle malé Terezky má tramvaj také hezká sedadla. Paní Hana nemá auto a jezdí proto veřejnou dopravou.

Do nové tramvaje se vejde víc cestujících

„Město si objednává dopravu v počtu pět osob na metr čtvereční. Ve vozech je 50 míst k sezení, což je i víc než v tramvajích Astra. Přesto se dá přepravovat větší počet cestujících,“ řekl dopravně provozní ředitel Jiří Ptáček.

Podle Ptáčka si nebude klimatizaci nastavovat řidič tramvaje. Vůz si sám vyhodnocuje. Porovnává vnitřní a vnější teplotu a udržuje zvolený rozdíl teplot.

Klimatizace je nastavena automaticky podle teplotní křivky. „Pro mě je dobrým pomocníkem při argumentaci s cestujícími, že je v tramvaji příliš horko nebo příliš zima. Toto je opravdu optimalizovaná teplotní křivka,“ poznamenal řidič nové tramvaje Jiří Trnka.

Pokud se nové tramvaje s klimatizací osvědčí, koupí dopravní podnik dalších sedm.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio