V Plzni byl vyroben už tisící kuchyňský set do letadel Airbus

25. červen 2016

Z výrobních hal společnosti Zodiac Galleys Europe s.r.o. v Plzni na Borských polích míří do světa tisící kuchyňský set vyrobený pro letadlo Airbus A320. Společnost Zodiac Galleys Europe spolupracuje s jedním z největších světových výrobců dopravních letadel pátým rokem a stala se exkluzivním dodavatelem kuchyňských modulů pro řadu letadel A320. Během následujících pěti let Zodiac pro Airbus vyrobí dalších více než 3000 kuchyňských setů. Kvůli rozšiřování výroby postaví v Plzni na Borských polích novou výrobní halu.

Kuchyňky dosud vyrobené společností Zodiac Galleys Europe v Plzni pro Airbus A320 létají s 90 aerolinkami na všech kontinentech světa a celkem už nalétaly přes 20 miliard kilometrů. „Airbus si vybral naši společnost v roce 2011 a postupně jsme se stali výhradním dodavatelem dopravních letounů řady A320. Vyhráli jsme výběrové řízení díky jedinečnému know-how, které jsme získali jak v projektování, tak ve výrobě už s předchozí generací kuchyněk, a také díky naší konkurenceschopnosti,“ říká Philippe Michel, ředitel Zodiac Galleys Europe s.r.o.

Kuchyňský modul může být navržen tak, aby maximalizoval využití prostoru pro přepravu cestujících a do letadla mohla být přidána další sedadla. Průměrně tak může jedno letadlo přepravit ročně až o 10 000 lidí více. Pro jeho ekonomické výhody si aerolinky tento typ palubní kuchyňky pořizují nejen do nových letadel, ale také jako retrofit výbavu pro svá stávající letadla.


Zajímavosti o palubních kuchyňkách v číslech
1000 kuchyněk už vyrobila společnost Zodiac Galleys Europe v Plzni pro letadla Airbus.
20 miliard kilometrů po celém světě už nalétaly kuchyňky od Zodiacu v letadlech Airbus.
90 aerolinek využívá ve svých letadlech kuchyňky vyrobené v Zodiacu v Plzni.
10 000 pasažérů navíc ročně může přepravit jedno letadlo s kuchyňským setem od Zodiacu.
3000 kuchyňských setů bude vyrobeno pro Airbus v následujících pěti letech.
200 zaměstnanců bude pracovat v nové výrobní hale v Plzni od roku 2017.

Zodiac Galleys Europe v současné době zaměstnává ve svém plzeňském závodě téměř
1000 zaměstnanců. Vzhledem k množství objednávek plánuje od roku 2017 rozšířit své aktivity
do nové výrobní haly. Ta by měla zaměstnat dalších více než 200 osob a poskytnout prostory pro stále se rozšiřující oddělení konstrukce, které se věnuje nejen zlepšování stávajících produktů, ale také inovacím pro následující generaci letadel.

V letošním fiskálním roce očekává společnost Zodiac Galleys Europe obrat 3 miliardy korun.

Jak se vyrábí kuchyňka do letadla

Každá kuchyňka je sestavena ze základních stavebních prvků nejprve virtuálně zkušeným týmem konstruktérů. Poté je zahájena samotná výroba, která je zakončena testováním každé kuchyňky a kompletním certifikačním procesem. Teprve pak může být produkt dodán společnosti Airbus. Tento výrobní proces byl vyvinut a uveden do praxe v Plzni.

Letecké společnosti požadují kuchyňky upravené na míru svým potřebám a nabízeným službám v rámci různých letů. Proto společnosti Zodiac Galleys Europe a Airbus vyvinuli specifický způsob výroby kuchyněk, který umožňuje přizpůsobit produkt požadavkům zákazníka při zachování standardizované průmyslové výroby.

Palubní kuchyňky jsou vyrobené z odlehčeného kompozitního materiálu, aby šetřily palivo. Obvykle jsou kuchyňky instalovány v přední a v zadní části letadla a spojují několik přístrojů, používaných pro přípravu občerstvení na palubě letadla, jako jsou trouby, ohřívače vody, kávovary, chladničky atd.

Čím je zvláštní stravování na palubě letadla

Vzhledem letové výšce, nízkému tlaku a nízké vlhkosti vzduchu jsou v letadle naše chuťové
i čichové buňky méně citlivé, a aby nám jídlo chutnalo, bývá více osoleno a okořeněno (na zemi by nám připadalo přesolené a překořeněné). Naopak citlivější je v letadle specifický chuťový receptor pro chuť umami (pátá chuť vedle slané, sladké, kyselé a hořké). Ten vnímá aminokyselinu glutamovou a její soli glutamáty. Pokrmy nabízené v letadle proto často obsahují rajčata, houby nebo sojovou omáčku, v nichž je velké množství glutamátu. Na palubě letadla také výborně chutná rajčatový džus, který je tu mezi cestujícími mnohem oblíbenější než na zemi.

autor: iko
Spustit audio