V Plzni dnes skončí letošní Slavnosti svobody

6. květen 2019 15:35

Dobové historické kempy, výstavy, koncerty, ale Convoy of Liberty. To všechno nabídly letošní plzeňské Slavnosti svobody. Pomyslnou tečkou bude dnešní pietní akt u památníku Díky, Ameriko!

Před pietním aktem na Americké třídě se dopoledne v 10:30 hodin odehrálo vzpomínkové setkání na náměstí Republiky u pamětních desek Bratrstva 17. praporu belgických střelců a 16. obrněné divize americké armády.

U památníku Díky, Ameriko! se už vše chystá. Kolem postávají desítky lidí, kteří si pospíšili, aby měli místa s dobrým výhledem a už je postavené také pódium, na kterém stanou představitelé státu, zástupci města Plzně, Plzeňského kraje, ambasád a chybět nebudou samozřejmě ani váleční veteráni, kteří letos do Plzně přijeli. Jsou to Earl Ingram, Herman Geist a James Duncan z 2. pěší divize, George Thompson z 16. obrněné divize, Richard Pieper a Fremont Gruss z 97. pěší divize a za belgický 17. střelecký prapor Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin. Bude tu i vnuk generála Pattona George Patton Waters a přijel taky syn velitele 17. dělostřeleckého pluku Lyk Ransonet.

Ve stejnou dobu, kdy se budou pokládat věnce k památníku Díky, Ameriko!, se budou pokládat květiny i na hrob generála Pattona na vojenském hřbitově nedaleko Lucemburku v obci Hamm. Bude u toho velvyslanec České republiky Petr Kubernát nebo velvyslanec Spojených států amerických v Lucembursku Randolf Evans.

Na vzpomínkové akci promluví i váleční veteráni

Stejně jako loni u památníku promluví Earl Ingram. Jinak se na proslov chystá taky primátor Plzně Martin Baxa z ODS, předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS, místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala z ODS, hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard z ČSSD nebo velvyslanci Spojených států amerických a Belgie. Nebudou pochopitelně chybět hymny, kladení věnců a květin k památníku Díky, Ameriko! Letos taky vnuk generála Pattona George Patton Waters předá stuhu na prapor Sdružení válečných veteránů Plzeňského kraje. Bylo to jeho výslovné přání a stane se tak na konci vzpomínkové akce.

Tím ale program letošních plzeňských slavností nekončí, protože až do 18. hodiny bude ještě možné prohlédnout si v Křižíkových sadech tábor 2. pěší divize americké armády.

Oslavy probíhají mnoha místech našeho regionu

Například dnes 6. května dorazil konvoj historických vojenských vozidel do Kašperských Hor. Promluvil zástupce velvyslanectví USA v České republice.

V Holýšově se bude vzpomínat od 16 hodin. Nejprve u pamětní desky na staré radnici, pak u pamětní desky bývalého pobočného koncentračního tábora v Novém Dvoře. O nějakou chvilku později se bude vzpomínat u pamětní desky 19. střeleckého praporu na Domě s pečovatelskou službou. Slovo starosty Holýšova zazní ve čtvrt na šest na třídě 1. máje. A konečně v 17:45 začne pietní akt u památníku v Dolní Kamenici.

V úterý 7. května ve 12 hodin do Holýšova přijede konvoj historických vozidel. Ve středu 8. května, se bude vzpomínat na konec druhé světové války a oběti nacismu v Domažlicích, a to na centrálním a pak i na židovském hřbitově. A konečně 8. května naplánovaly vzpomínkový akt také v Kyšicích.

Podívejte se, jak letošní Slavnosti svobody zachytil Jan Markup:

autoři: Jan Markup , Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio