V Plzni dnes startuje filmový festival Finále

19. duben 2018

Festival je soutěžní a bilanční přehlídkou českých celovečerních a dokumentárních filmů. O Zlatého ledňáčka se letos utká 51 nominovaných snímků v pěti kategoriích. V doprovodném programu festival připomene sté výročí narození Miroslava Horníčka i sto let od vzniku republiky.

31. ročník festivalu Finále letos zahájí celovečerní snímek Hastrman, který je režijním debutem herce, zpěváka, tanečníka a scénáristy Ondřeje Havelky. Jde o filmovou adaptaci úspěšného stejnojmenného románu Miloše Urbana. Režisér Ondřej Havelka psal s Petrem Hudským scénář tři roky.

„Bylo to strašně pracné, protože literární předloha je velice rozsáhlá. První díl se odehrává v 19. století a Urban ho napsal nádherně, protože potřeboval čtenáře vlastně nalákat k tomu, aby se zamiloval do české krajiny, a potom přijde druhý díl, kde krajina je zničená a hastrman začne konat ty svoje šílené kousky. Film je především zpracováním té první části, odkaz na druhou část, ale ve filmu taky je,“ řekl Ondřej Havelka.

Hastrman a zároveň šlechtic

Hlavní postavou filmu je člověk ve zvířeti a zvíře v člověku, hastrman a zároveň šlechtic, kterého ztvárnil herec Karel Dobrý. „On je skutečně skvělý herec a navíc jeho projev má velmi širokou škálu prostředků. Dokáže být kultivovaný, distingovaný aristokrat a zároveň, když popustí uzdu svým vášním, promění se ve zvíře. Myslím, že pro tuto roli nemohl být lepší představitel,“ uvedl Ondřej Havelka.

Další postavy ve filmu ztvárnili Simona Zmrzlá, Jan Kolařík, Jiří Lábus nebo David Novotný. Natáčení trvalo zhruba rok.

Festival Finále Plzeň nabídne během šesti dnů divákům víc než 135 snímků. Kinosály budou čtyři v Měšťanské besedě, dva v DEPO2015, dále se bude promítat v sadech před besedou a v hudebním klubu Anděl. Vyvrcholením festivalu bude jako každoročně slavnostní udílení cen Zlatý ledňáček. O vítězích rozhodne mezinárodní porota a vůbec poprvé budou oceněny i studentské filmy do 40 minut.

Přesný program najdou zájemci zde.

autor: jik
Spustit audio