V Plzni dnes začala platit uzavírka Rooseveltova mostu

16. květen 2019 07:20

Dnes začíná rekonstrukce Rooseveltova mostu v Plzni a spolu s ní i několikaměsíční uzavírka pro dopravu, ode dneška může na most jen MHD.

Most měl být podle původních plánů uzavřený už od pondělka, město ale termín posunulo kvůli včerejšímu fotbalovému utkání se Spartou.  Ode dneška do konce června může na most už jen MHD, od začátku prázdnin pak bude most uzavřený pro veškerou dopravu i pro chodce. Omezení budou platit i v Tyršově ulici, kde bude přímo pod mostem uzavřen vždy jeden jízdní pruh a provoz bude převedený do protisměru. To z toho důvodu, že se most bude opravovat i zespoda. Rekonstrukce a tedy i dopravní omezení potrvají 4 měsíce, tedy do konce prázdnin. 

Most je významnou spojnicí mezi centrem Plzně, Roudnou a Severním předměstím a využívají ho i řidiči, kteří jedou ze Severního předměstí a Vinic na Prahu. Objízdná trasa vede po Karlovarské na most Generála Pattona a do Sadů Pětatřicátníků. Druhá objízdná trasa je vedená kolem Boleveckého rybníka do Jateční ulice, kde je nyní doprava složitější kvůli uzavřené Mohylové ulici. I proto žádají zástupci města obyvatele, aby pokud možno po dobu rekonstrukcí raději co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu. 

Rooseveltův most se skládá ze tří částí, na kterých se bude pracovat. Směrem od centra je to mimoúrovňové křížení s Tyršovou ulicí, dále je to estakáda nad ulicemi Truhlářská a Kamenická a nakonec most přes řeku Mži. Rekonstrukce zahrnuje vnější železobetonové římsy, výměnu mostních závěrů, opravu zábradlí, povrchů, chodníků a další práce. Náklady se vyšplhají zhruba na 25 milionů korun. 

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio