V Plzni dnes začíná mezinárodní festival Animánie

16. listopad 2017

Kromě promítání filmů a soutěže nabídne třeba workshopy, výstavy filmových dekorací, představení počítačových her či diskuse o audiovizuální a filmové výchově. Podle organizátorů se jedná o největší přehlídku svého druhu v Česku.

Festival se koná již podvanácté a každý rok sem zamíří stovky filmařů nejmladší generace od prvňáčků až po studenty vysokých škol, představují svá díla ostatním a navštěvují workshopy či besedy s profesionálními tvůrci, kteří doprovázejí své nové, nebo starší snímky. „Soutěžní část festivalu se rok od roku rozšiřuje a podstatně se rozšiřuje i mezinárodní účast," ředitel festivalu Jan Příhoda.

Návštěvníci Animánie se letos setkají s tvůrci nového celovečerního filmu Hurvínek a kouzelné muzeum, který poprvé převedl původně plzeňské loutkové postavičky do počítačové animace. Snímek přiveze Miloš Kirschner mladší a režisér a producent filmu Martin Kotík.


Dějištěm Animánie budou centrum Moving Station a Cafe Anděl, a to ode dneška až do neděle. Podrobný program najdou zájemci zde.

Svůj nový film Lajka zase předvede Aurel Klimt. Snímek vznikal řadu let, jeho první část viděli návštěvníci Animánie už v roce 2013. Festival připomene podle Jana Příhody i kultovní animovaný film z roku 2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny Jiřího Barty. Autor se po projekci navíc podělí o zajímavosti ze vzniku filmu. Pásmo svých filmů promítne také členka mezinárodní poroty Kristýna Dufková.

Návštěvníky potěší interaktivní program

Organizátoři chystají rovněž interaktivní část festivalu. "Každý den probíhají otevřené i specializované praktické dílny filmu a animace, například ve spolupráci s Vodárnou Plzeň workshop na téma Vodní živel v animaci," řekl Příhoda. Se studenty bratislavské Vysoké školy múzických umění si pak děti vyrobí vlastní loutky, ve spolupráci s Divadlem Alfa se koná dílna filmového zvuku a na programu je i dílna jednoduché animace či scénáristický workshop.

V sekci věnované počítačovým hrám představí výtvarník Jaromír Plachý herní novinku Chuchel. K vidění bude i velká kolekce loutek, dekorací a filmových návrhů studentů, kterou připravila bratislavská vysoká škola.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio