V Plzni dnes začne festival Náplavka k světu

26. květen 2017

Přehlídka řemeslných minipivovarů Brewstock dnes zahájí v Plzni festival Náplavka k světu. Ten se tentokrát bude odehrávat na levém břehu řeky Mže a bude nabízet až do konce června program plný tance, hudby, volnočasových aktivit a sportu. Brewstocku se během dneška a zítřka zúčastní 30 minipivovarů, mezi nimi devět z deseti nejlepších v České republice.

Plzeňský pivně - kulturní festival Brewstock začne ve 14 hodin a bude to degustační přehlídka toho nejlepšího, co se v minipivovarech vaří. „Je tam hlavně fokus na kvalitu. Zúčastní se 30 pivovarů, což je o deset více, než jsem plánoval. Po loňském ročníku se nám podařilo získat výhradní postavení a přilákali jsme devět z deseti nejlepších minipivovarů v České republice. Na festivalu se bude degustovat výhradně ze skla a je možné přinést si i vlastní. Jinak se budou sklenice vydávat na vratnou zálohu,“ přiblížil akci organizátor Adam Vlček.

Na festival přijedou kromě českých minipivovarů i dva slovenské a jeden estonský. V minulých letech se festival Náplavka v světu konal u Radbuzy. Ta by měla být zhruba do roka běžně přístupná. Budou tam lavičky, lehátka nebo mobilní kavárna. Autorem projektu je spolek K světu v čele s Jakubem Marešem. Podle něj je teď potřeba zaměřit se právě na řeku Mži.

„Od začátku bylo v plánu, že jsou pro město dvě klíčové lokality, které by měly fungovat jako rozptylové plochy podél vody. První dobrá se nám zdála Radbuza, která už je vzniklá, předaná a bude se dělat. Je logické, že další je Mže,“ vysvětlil Mareš.

Zábava plná nejen tance a hudby

Program na břehu mezi Rooseveltovým mostem a červenou lávkou pro pěší nabídne hlavně sportovní a volnočasové aktivity. Chybět nebudou ani oblíbené koncerty nebo tančírny. „Skladba programu bude v podstatě podobná jako loni, s tím, že posilujeme sportovní aktivity, zázemí baru a půjčovny sportovního vybavení. Zachovány jsou tradiční čtvrteční tančírny, které začnou v odpoledních hodinách a potrvají až do noci. Budou i tradiční páteční koncerty, dále spolupracujeme s Arafestem, což je festival romské hudby a tradic. Spolupracujeme také s festivalem Tanec Praha, který pro nás připravil taneční workshop a performance. Zařazené máme i dětské divadelní představení nebo jógu na náplavce,“ popsala koordinátorka festivalu Hana Boříková.

Na náplavku u Mže ale bude možné přijít i jen tak, aniž by se právě konala nějaká akce. Ta by měla běžně fungovat od poledních hodin. V nabídce bude jednoduché občerstvení, jako je bábovka, různé sendviče či zmrzlina. A jako obvykle nebude na festivalu Náplavka k světu chybět možnost půjčit si lodičku.

autoři: kos , jik
Spustit audio