V Plzni - Doubravce otevřela záchranná služba nové výjezdové stanoviště

16. prosinec 2022 22:54, aktualizováno

Nové výjezdové stanoviště otevřela v plzeňské čtvrti Doubravka Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. Budova, jejíž stavba byla zahájena v červnu roku 2021, se nachází v areálu dobrovolných hasičů ve Hřbitovní ulici.

Dosud na Doubravce sídlila jen jedna výjezdová skupina, a to v pronajatých prostorech v ulici Ke Sv. Jiří. Od 1. ledna příštího roku budou v nové budově sloužit dvě skupiny rychlé zdravotnické pomoci bez lékaře, tj. dvojice řidič a záchranář nebo dva záchranáři. To by mělo přispět ke zkrácení dojezdové doby k pacientovi v rámci Plzně na maximálně pět až deset minut. Zákon sice aktuálně ukládá dojezd do dvaceti minut, nicméně obzvlášť při zástavě základních životních funkcí hraje roli každá vteřina, o kterou se záchranáři dostanou k postiženému dřív.

„Stanoviště se nachází na strategicky výhodném místě, například blízko frekventovaného úseku dálnice D5 včetně přivaděče. Sousedí také s hasiči i policisty,“ uvádí ředitel ZZS Plzeňského kraje Pavel Hrdlička.

V přízemí budovy najdeme prostorné garáže i s mycím boxem pro vozidla. V prvním patře se nachází zázemí pro záchranáře a řidiče, jsou tu společné prostory jako kuchyňka, zároveň zde ale bude mít každý svůj prostor a svoje soukromí. Během příštího roku se sem také přestěhuje výcvikové a vzdělávací středisko, které využijí záchranáři, další složky integrovaného záchranného systému i veřejnost.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio