V Plzni funguje linka pomoci, která osamělým seniorům shání přítele na telefonu

13. listopad 2020 07:00

V době pandemie koronaviru zřídilo město spolu s Mezigeneračním a dobrovolnickým centrem TOTEM linku pomoci, na kterou se mohou obrátit senioři, kteří potřebují nakoupit, vyvenčit psa, vyzvednout léky nebo si jen popovídat.

Mezigenerační a dobrovolnické centrem TOTEM zajišťuje v době pandemie pomoc seniorům. Vyškolení dobrovolníci požadavky zaznamenají a další pak obstarají vše potřebné. Na linku se čím dál více obrací i lidé, kteří si chtějí s někým jen tak popovídat.

V březnu byl z lidí cítit strach z neznámého, nyní je to více o tom, že se senioři cítí osamělí a potřebují si s někým popovídat. „Je to čím dál tím horší. Už to trvá dlouho. Já jsem tu zbyla sama a prostě tu teď nikoho nemám,“ stýskala si paní Marie, která nabízenou službu využívá. Pokud takovýto člověk na linku zavolá, tak je pro něj nalezen vhodný dobrovolník, se kterým si pravidelně telefonuje.

Jako přítel na telefonu působí 15 dobrovolníků

Anna Stejskalová, dobrovolnice na Lince pomoci

Lidé si hodně chtějí povídat o tom, co dříve dělali za zaměstnání nebo jaké měli nebo mají koníčky, to jsou jedny ze společných témat, která spolu mohou diskutovat,“ popsala Jana Pitnerová z plzeňského TOTEMU, která má krizovou linku na starost. Jako přítel na telefonu v současnosti v TOTEMU působí 15 dobrovolníků.

Dobrovolníci se snaží seniorům dodávat sílu a podporovat je. Senioři se s dobrovolníky spojují podle potřeby. „Není to jen o tom, že já volám, ale i ti klienti zavolají mně, když je jim smutno nebo něco potřebují,“ řekla dobrovolnice Anna Stejskalová, která je sama upoutaná na invalidní vozík.

Linka pomoci v Plzni, kterou zřizuje Magistrát města a dobrovolnické centrum TOTEM, má telefonní číslo 374 790 399. Na tuto krizovou linku se mohou obrátit všichni senioři, kteří potřebují přítele na telefonu. Linku mohou Plzeňané volat ve všední dny vždy od 9 do 15 hodin.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio