V Plzni je k vidění panelová výstava plná pověstí a příběhů

17. srpen 2021 13:55

V Muzeu církevního umění plzeňské diecéze, pobočky Západočeského muzea v Plzni, lze navštívit výstavu, na které se návštěvníci mohou začíst do pověstí a příběhů. Výstava nese název Pověsti a příběhy františkánského kláštera v Plzni.

Františkánský klášter patří mezi nejvýznamnější památky Plzně a tím v minulosti přitahoval pozornost sběratelů pověstí a zajímavých příběhů. Některé z nich představuje panelová výstava nacházející se v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze, která nese název Pověsti a příběhy františkánského kláštera v Plzni, z pera Jaroslava Schiebla a z františkánské klášterní kroniky.

Výstava nese název Pověsti a příběhy františkánského kláštera v Plzni

„Podtitul názvu výstavy říká vlastně vše. Významný sběratel plzeňských pověstí Jaroslav Schiebl věnoval františkánskému klášteru ve svém díle opravdu hodně. Františkánská kronika je pramen unikátní, který je publikovaný v rámci této výstavy poprvé,“ zmínil Luděk Krčmář, vedoucí oddělení novějších dějin Západočeského muzea v Plzni.

Návštěvníkům by neměl uniknout překlad z latiny místní knihy zázraků

Zájemci se na panelové výstavě mohou dočíst o pověstech a příbězích františkánského kláštera v Plzni. Výstava představuje několik okruhů, kterým se pověsti nejvíce zaobíraly. Jedním z nosných témat pověstí je dobytí Plzně vojskem hraběte Arnošta z Mansfeldu, pikantní pověsti o místních řeholnících a zázraky spojované se sochou Panny Marie z klášterního kostela.

Výstava je instalována v prostorách Muzea církevního umění plzeňské diecéze a k vidění je vždy od úterý do pátku až do 31. října tohoto roku. „Pověsti doplňují unikátní a dosud nepublikované historické snímky františkánského kláštera, které mají leckdy spojitost s určitou pověstí,“ doplnil Luděk Krčmář.

autoři: Anděla Blažková , Iva Štěpánková
Spustit audio