V Plzni je opět k vidění unikátní model železnice

12. listopad 2012

Z tunelu vyjíždí vlaková souprava a zastavuje u nádraží s nápisem Horažďovice. Takové a mnohé další scény jsou po roce opět k vidění v Plzni. V ulici Karla Steinera začala tradiční výstava modelové železnice. Milovníci miniaturních vláčků, výhybek a vymodelovaných krajinek si tak i tenokrát přijdou na své.

Výstavu železničních modelů, kolejiště a příslušenství připravil Klub železničních modelářů Plzeň už po jedenácté. Výstava se koná u příležitosti 55. výročí založení klubu v ulici Karla Steinera 10 v Plzni-Skvrňanech. Zdejší modeláři se mohou pochlubit jedním z největších a nejdéle stavěných modelových kolejišť v republice. Na kolejišti pracuje už několik generací nadšenců od roku 1988. Základy jsou ale mnohem starší, pocházejí už z roku 1957, kdy technici ze Škodovky klub založili.

Model kolejiště se dnes rozkládá na ploše zhruba 120 metrů čtverečních. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout dvoukolejnou hlavní trať s vedlejší a lokální tratí, jsou tu modely nádraží v Ústí nad Orlicí, nádraží Horažďovice nebo Hrádku u Sušice. Nechybí tu dokonce model vápenky Velké Hydčice, model sila v Blovicích a model hradel z českobudějovické trati. Protože kolejiště znázorňuje takzvanou třetí epochu, tedy zhruba 50. až 80. léta 20. století, potkávají se na tratích parní, motorové i elektrické vlaky.

Jedno z nádraží modelové železnice

Modeláři chtějí kolejiště ještě rozšířit, například elektrifikovat dvoukolejnou trať nebo vybudovat město s velkým depem. Plzeňská modelová železnice v ulici Karla Steinera ve Skvrňanech je až do 2. prosince přístupná vždy od pondělí do pátku od 15:30 do 18:30 hod. a o víkendech od 09:30 do 18:30 hodin.

autor: lum
Spustit audio