V Plzni jezdí nové karkulky, tedy sdílená auta

13. září 2018 11:31

Plzeňské městské dopravní podniky spustily v Plzni carsharing - sdílení aut. K dispozici je celkem osm červených aut, takzvaných Karkulek.

Nejen kola, i auta je možné sdílet. Carsharing je ve světě známý fenomén, ale u nás se zatím rozbíhá. V některých velkých městech ho provozuje soukromá společnost, zatímco v Plzni zavedli sdílení aut městské dopravní podniky. „Hlavním důvodem byla průjezdnost městem, nárůst osobních aut a vliv na MHD. Ta se kvůli zácpám stává nespolehlivou a lidé nám utíkají zpátky do aut,“ vysvětlil provozní ředitel dopravních podniků Jiří Ptáček s tím, že za posledních osm let narostla individuální doprava o 20 %.

Zahraniční zkušenosti dokazují, že jedno sdílené auto může nahradit až deset aut v osobním vlastnictví a zároveň uvolnit devět parkovacích míst. Navíc je podle Jiřího Ptáčka prokázáno, že velká část lidí auto využívá minimálně a jeho vlastnictví se pak nevyplatí. „Z nezávislých statistik vyplývá, že každé vlastněné auto stojí z 95 procent v garáži,“ vysvětlil. Přitom povinné ručení, pojištění, technické kontroly nebo údržba stojí nemalé peníze. Právě pro takové majitele aut, kteří ročně nenajedou ani deset tisíc kilometrů, by mohlo být sdílené auto ideálním řešením.

Využívání Karkulek není složité

„Lidé se jednoduše zaregistrují v aplikaci a po schválení administrátorem vytvoří rezervaci, ta je hotová do půl minuty. Přijdou k autu a odemknou si ho Plzeňskou kartou nebo pomocí aplikace,“ popsal vedoucí projektu Milan Šot. Jet pak můžou kamkoliv, po domluvě dokonce i do zahraničí. V kastlíku najdou klíčky i CCS kartu, na kterou je možné denně natankovat za 2000 Kč.

Menší Ford Ka stojí od 35 Kč za hodinu a 3, 5 Kč za kilometr, u Fordu Focus Combi jsou nejnižší ceny od 45 Kč za hodinu a od 4, 5 Kč za kilometr. A to v případě, že uživatel zaplatí 150 Kč jako měsíční předplatné. Když má roční předplatné na MHD, je to dokonce jen 75 Kč na měsíc. Pokud uživatel žádný měsíční paušál nechce, platí o něco víc než s paušálem. To se týká půjčení auta na kratší dobu, třeba na nákup. Pokud chce někdo auto na celý den, zaplatí podle typu auta 500 nebo 700 Kč. Půjčit si ho může ale klidně i na 14 dní - pak to stojí 5300 nebo 6500, opět podle typu auta.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio