V Plzni klesne počet heren. Zajistí to nová vyhláška

4. leden 2018

Počet míst, kde budou herny povolené, se sníží ze 121 na 98. I přesto bude Plzeň nadále patřit k městům s největším počtem hracích automatů na počet obyvatel.

Počet heren by mohl ještě omezit zákon o regulaci hazardu, podle kterého nesmí být automaty v restauracích, ale jen v hernách s minimálně patnácti přístroji. Předchozí vyhláška z roku 2013 snížila počet heren ze zhruba tří set na 121. Pak ji ale napadl u soudu jeden z plzeňských podnikatelů, kterému město nepovolilo hernu v Gerské ulici. A uspěl. Vyhláška se tak stala nefunkční a bylo potřeba ji změnit.

Jak řekl primátor Martin Zrzavecký, podle nových pravidel musí být herna vzdálená minimálně 100 metrů pěšky od nejbližšího školského zařízení, tedy od školky nebo školy. Dosud to bylo vzdušnou čarou a ne všechny herny vzdálenost splňovaly.

Opoziční zastupitelé přístup města k hazardu dlouhodobě kritizují. I nová vyhláška je podle nich špatná a hazard dostatečně nereguluje. Podle Michala Vozobuleho jsou v ní navíc povolené herny na velmi sporných místech: „To že se tam dokonce dostaly nové adresy v centru města, například v Mlýnské strouze, Zbrojnické ulici a podobně, je proti smyslu regulace. Vyhláška je celá špatně.“

Nulová tolerance nebo jen omezení počtu heren?

Michal Vozobule by byl pro úplný zákaz hazardu v Plzni. „Jsou města jako Jihlava nebo České Budějovice, kde nulová regulace funguje. Celní úřad pracuje velmi dobře, policie potírá černé herny a podobně, takže je to minimální problém. Ukazuje se tak, že nulová tolerance i ve městech velikosti Plzně, je možná,“ řekl Vozobule.

Ostatní strany v Zastupitelstvu ale na nulovou toleranci příliš neslyší. Například Ludvík Rösch by byl proti. „Myslím si, že absolutní zákaz by mohl znamenat přesunutí do černých heren. Prohibice nikdy nevyřešila to, že se stejně někde pil alkohol. Takže pro úplný zákaz bych nebyl,“ uvedl Rösch.

Už od minulé vyhlášky platí, že herny ve městě nesmějí být označené světelnými reklamami nebo jackpotem a dovnitř by nemělo být vidět. Novinkou je, že se budou muset hráči registrovat, což možná přispěje k jejich odrazení, myslí si primátor Martin Zrzavecký: „Kdokoliv jde do herny, bude zaregistrován, bude mít kartu hráče a bude evidován. Jestliže ten člověk požívá nějaké výhody od státu, například sociální dávky, nebo má problémy s placením daní či jinak dluží státu, nemá právo do herny vůbec vstoupit a hrát.“

Město má z provozu heren příjem ve výši zhruba 150 milionů korun ročně.

autoři: kos , jik
Spustit audio