V Plzni mají cyklisté své vlastní centrum

17. září 2020 07:00

Když cyklisté v Plzni potřebují poradit, kam se vydat na výlet, odpočinout si nebo promazat řetěz, můžou zajet do bývalé kuželny ve Štruncových sadech.

Startuje Evropský týden mobility. Každoroční kampaň Evropské komise upozorňuje na nárůst automobilové dopravy ve městech. Zároveň vybízí lidi k používání jiných způsobů dopravy, jako jsou například kola nebo koloběžky. Součástí kampaně bývá také Den bez aut, ale i různé cyklo vyjížďky nebo přednášky.

Bikeheart nabízí servis i rady

Cyklisty v Plzni podporuje třeba nové speciální centrum Bikeheart, které vzniklo ve Štruncových sadech přestavbou bývalé kuželny vedle Sokolovny. „Máme tady například zázemí pro servis a opravu kol, všechny možné duše, mazání, odmašťovač na řetěz nebo na kotouče, je tady i pila, kdyby si někdo potřeboval zkrátit řídítka, aby se vešel mezi stromy,“ vyjmenovala předsedkyně spolku Bikeheart a autorka projektu Vendula Mirošovská.

„Cyklisté si tu mohou zakoupit výživu, je tu taková police, kde jsou energetické tyčinky nebo iontové nápoje, aby se lidé mohli před nebo po vyjížďce nadopovat tou správnou výživou,“ pokračovala.

Pohyb i odpočinek

V centru jsou k dispozici i mapy s cyklotrasami, nejjednodušší vede podle Mirošovské k Boleveckým rybníkům, kde právě vzniká nová cyklotrasa. „Jsme přímo na rozcestníku hlavních cyklotras v Plzeňském kraji,“ pochvalovala si.

Centrum také organizuje hromadné vyjížďky, v sezoně třeba i šest za týden, v úterý to prý byla vyjížďka pro seniory. Cyklisté si mohou v centru po jízdě odpočinout, je tady kavárna a televize, kde mohou společně sledovat třeba Tour de France. A mohou si k tomu zapůjčit i přezůvky. Centrum Bikeheart ve Štruncových sadech v Plzni je otevřeno denně od 10 do 21 hodin.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio