V Plzni na Doubravce bude nová služebna městské policie

1. květen 2018 09:05

Obvod získal budovu bývalého výměníku tepla, kterou teď začal rekonstruovat. Strážníci roky sídlí v pronajatých prostorách, které už kapacitně nestačí.

„Městská policie v Plzni na Doubravce působí od roku 1993, kde byla služebna v Mohylové ulici ve sklepních prostorách panelového domu. V roce 2006 jsme se přestěhovali do současné služebny v Radiové ulici, která byla o poznání modernější. Zde jsme měli věcné břemeno na užívání po dobu deseti let, které už skončilo. Vznikla tak potřeba najít další prostor, kde by měla policie zajištěné trvalé zázemí,“ uvedl zástupce velitele Městské policie v Plzni na Doubravce Václav Roj.

Městská policie na Doubravce spravuje nejen místní část, ale přilehlé obce. Teď tam pracuje 22 strážníků. Ačkoliv by okrsek další strážníky potřeboval, současné prostory to neumožňují, jsou totiž na hranici kapacity.

„My jsme vždy měli problém s bezpečnostní situací v Lobzích, protože je to druhý konec Doubravky a státní i městská policie sídlí na opačné straně. Situace se trochu zkomplikovala i tím, že dole ve starých Lobzích jsou ubytovny. Lidi to velmi nelibě nesou, protože problémy tam jsou,“ řekl starosta Doubravky Michal Chalupný.

Nové prostory, nové možnosti

Proto se obvod domluvil s plzeňskou teplárnou, že vybuduje služebnu v prázdném výměníku tepla v Lobzích. Rekonstrukce stojí 27 milionů korun a peníze jdou z rozpočtu Plzně.

„Je to služebna s celoměstským rozsahem. To znamená, že tam budou i sklady a výstrojna městské policie. Dále přehledová místnost na kamery, protože kamer má sice Plzeň dost, ale má málo míst na jejich sledování. Zde by se měli sledovat i kamery včetně těch, které sledují výjezd kradených aut z města. Takže není to jen pro Doubravku, ale je to pro celé město,“ vysvětlil Michal Chalupný.

Stavba už začala a výhled na novou služebnu vítá i zástupce velitele Městské policie v Plzni na Doubravce, Václav Roj: „My jsme to samozřejmě přivítali, protože budeme mít jistotu zázemí. Tady jsme ve smluvním vztahu a nevíme, na jak dlouho, zatímco nová budova bude ve vlastnictví města a poskytne nám trvalé zázemí. Také se těšíme do nových prostor, které Nám umožní navýšení počtu strážníků.“

Nová služebna v Plzni - Lobzích by měla být hotová do podzimu letošního roku.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio