V Plzni na Lochotíně roste obří retenční nádrž

20. květen 2021 18:20, aktualizováno

Až 6 000 kubíků vody z přívalových dešťů zachytí a pak postupně uvolní nová retenční nádrž Plzeň - Vinice. Stavět se začala loni v létě a právě teď jsou práce přibližně v polovině.

Obří betonovou podzemní nádrž i dvě větrací věže už má hotové retenční nádrž v Plzni nedaleko Lochotínského pavilonu. Na dokončení klíčového vodohospodářského díla za 130 milionů korun mají ale stavbaři ještě čas do února příštího roku.

Stavbaři museli vybudovat stavební jámu o rozměrech 65 x 32 metrů a vytěžit 25 600 m³ zeminy. „Museli jsme zavrtat dva a půl kilometru ocelových zápor, vyhloubit jámu a vybudovat hrubou konstrukci,“ popsal začátky prací stavbyvedoucí Hynek Jelínek. Do bednění o výměře přes 8000 m² v rámci základové desky, nosných stěn a stropů bylo zapracováno přes 460 tun výztuže a 3200 m³ betonu.

„Celá nádrž bude zasypaná zeminou, na povrchu budou dvě větrací věže, jedna je nasávací a druhá odsávací,“ vysvětlil Jelínek. Do začátku letních prázdnin má stavební tým v plánu dokončit technologické vystrojení nádrže a elektroinstalační práce. Podzemní nádrž, jako první díl celé skládačky, bude dokončena.

Na stavbu navážou ještě další práce

Mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá uvedla, že retenční nádrž vyřeší problémy s přetíženou kanalizací zejména na Vinicích a na Sylvánu. „Kanalizace je přetížená, takže už tam nejde nic budovat. Na stavbu retenční nádrže pak ještě navážou další stavby, třeba Roudenský kanalizační sběrač nebo zkapacitnění kanalizace na Karlovarské třídě,“ dodala.

Retenční nádrž na Vinicích je stavba za cca 130 milionů korun a více než 80 milionů korun pokryje dotace z Evropské unie.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio