V Plzni na Slovanech by měla příští rok stát nová železniční zastávka

19. únor 2021 17:05, aktualizováno

Nedaleko křižovatky ulic Částkova a Sušická probíhají přípravné práce na výstavbu nového nástupiště železnice. Správa železnic si ale vynutila podmínku – pro osobní vlaky přestane existovat nedaleká stanice v Koterově.

Nové nástupiště budované v Plzni na Slovanech bude součástí postupně modernizované trati směrem na České Budějovice. Zatím na Slovanech probíhají jen přípravné práce jako je kácení keřů a stromů, snášení, demolice a výstavba nového trakčního vedení, trhání kolejnic a pracuje se na výkopech pro tunelový most.

Na 120 metrům dlouhém nástupišti by měl stát i přístřešek pro cestující. „Budou zřízeny i bezbariérové přístupy na nástupiště, a to včetně nové lávky pro pěší, která zajistí bezpečný přechod cestujících z nově budované zastávky přes železniční trať,“ sdělil Miloš Vyhnálek, který má podobu i stavbu nové železniční zastávky na Slovanech na starosti.

Zrušení stanice na Koterovské návsi cestující příliš nemrzí

Vzdálenost dlouhou kilometr a půl musí lidé z Plzně Koterova překonat, aby se dostali na vlak. Proto je zrušení zastávky v této okrajové části Plzně nemrzí. Hlavní výhodou nové zastávky na Slovanech je daleko lepší napojení na městskou hromadnou dopravu v Plzni. Hlavně pak na okružní autobusovou linku číslo 30, kterou se cestující dopravují směrem na Lochotín, Doubravku a Borská pole.

Žádné negativní reakce na výstavbu nové zastávky na Slovanech nebo zrušení stávající v Koterově zatím nebyly zaznamenány. Objevují se však dotazy od lidí, kteří do Plzně přijíždějí z okresu Plzeň-jih a jsou zaměstnáni v průmyslových objektech okolo Světovaru. „Do budoucna je určitě na místě se bavit o nějakém přímém napojení z nové zastávky směrem zpět podél trati,“ oznámil místostarosta Slovan Jan Fluxa z TOP 09.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio