V Plzni odstartovala první etapa stavby západního obchvatu za téměř miliardu korun

20. září 2012

V Plzni včera slavnostně odstartovala výstavba Západního okruhu. První etapa bude zahrnovat úsek od Domažlické ulice přes Vejprnické údolí až k Chebské ulici. Celková délka úseku je zhruba 2 100 m. Stavba za bez mála miliardu korun by měla být hotova do podzimu 2014.

Výstavba západního městského okruhu je jedna z nejrozsáhlejších a finančně nejnákladnějších silničních staveb za poslední dobu. Její realizace vyjde i s přeložkami sítí na necelou 1 miliardu, přičemž Plzeňský kraj bude hradit přibližně tři čtvrtiny celkové ceny. Využije k tomu z části i dotace z evropských fondů, konkrétně z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad.

Plány a přípravy na výstavbu probíhaly mnoho let. Podle původních předpokladů měla být v letošním roce 1. etapa západního obchvatu Plzně hotová. Místo toho teprve začíná. Podle náměstka plzeňského primátora pro oblast technickou - Petra Runda z ODS byly důvodem časové prodlevy náročné výkupy pozemků.

Bude vybudována dvouproudá komunikace s tím, že v budoucnu ji bude možné rozšířit na silnici čtyřproudou. Součástí stavby bude také 300 metrů dlouhý silniční most.


Pro Plzeň je západní okruh zásadní silniční stavbou. Jde v ní o spojení Borských polí se Severním Předměstím. „Právě nyní probíhá diskuse o realizaci její druhé části, která vede dál z Křimic kolem Radčic až na Lochotín. Jednání je nutné urychlit, protože stavba má smysl pouze jako celek,“ konstatoval Petr Rund.

Trasa  západního obchvatu Plzně

Až druhá etapa bude mít totiž pro řidiče hlavní efekt. Zejména pro motoristy směřující na největší sídliště Lochotín, které s centrem zatím spojuje jen jedna přetížená hlavní silnice.

„Musíme během krátké doby řešit i etapu druhou, aby to byla stavba celistvá a plně funkční. Pokud se povede v příštím plánovacím období Evropské unie dostat finanční prostředky na silnice, mohli by po celém okruhu občané jezdit už v roce 2017,“ odhadl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Více informací najdete zde.


Zobrazit místo grafické znázornění I. etaty městského západního okruhu v Plzni na větší mapě
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio