V Plzni přibývají místa v mateřských školách

8. listopad 2022 20:04, aktualizováno

Zájem o umístění dětí do mateřských škol v Plzeňském kraji je velký. Na to reaguje například městský obvod Plzeň 1, který rozšířil kapacitu svých mateřinek a do budoucna chce tímto směrem pokračovat.

U několika objektů se podařilo v uplynulých měsících navýšit kapacitu. Například v 91. mateřské škole v Jesenické ulici proběhla rekonstrukce pavilonu, v němž vznikly dvě nové třídy pro zhruba padesát dětí. V 60. mateřské škole v Manětínské ulici byly pro změnu využity prostory, které dříve obývala Základní škola a Mateřská škola při Fakultní nemocnici Plzeň, jež se odstěhovala do nového. Zde došlo k navýšení kapacity o více než sedmdesát dětí.

Letos se podařilo do mateřských škol v prvním plzeňském obvodu umístit všechny místní děti, jež na to měly ze zákona nárok – to znamená, že k 31. srpnu dosáhly věku tří let a absolvovaly zápis. Přijaty mohly být také mladší děti, o jejichž umístění je ze strany rodičů zájem.

Jak uvedla starostka obvodu Ivana Bubeníčková, aktuálně se plánuje rozšíření kapacity 81. mateřské školy na Vinicích, kde by měl přibýt jeden pavilon se dvěma třídami. Architektonické kanceláře nyní zpracují studie, které poté vyhodnotí odborná porota.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio