V Plzni proběhly zápisy ukrajinských dětí do základních škol

2. červen 2023 12:40, aktualizováno

V Plzni se ve čtvrtek 1. a v pátek 2. června konaly zápisy ukrajinských dětí do základních škol. Jak probíhal zápis například na místní 11. ZŠ?

Zápis ukrajinských dětí na 11. ZŠ na Borech

V Česku probíhají mimořádné zápisy ukrajinských dětí do základních škol. Týkají se dětí s dočasnou ochranou v souvislosti s válkou na Ukrajině. Termín zápisu si mohou vybrat sami ředitelé, a to až do poloviny července. Například základní školy v Plzni je pořádaly hned první dva červnové dny.

Nejinak tomu bylo na 11. ZŠ na Borech. Jak vlastně zápis probíhá? „Rodič vypíše žádost o přijetí ke školnímu vzdělávání na další školní rok. Musíme zkontrolovat jeho pas, platnost víza a pak rodné listy dětí. Dále zjišťujeme adresu bydliště a kontrolujeme, zda mají všichni zdravotní pojištění,“ popsala paní učitelka Blanka Motejzíková. Rodiče mohou k zápisu dorazit s dětmi i bez nich. „Potřebné materiály a dokumenty máme přeložené i do ukrajinštiny.“

Zápis ukrajinských dětí na 11. ZŠ na Borech

Škola zapíše každého žáka, jehož rodiče se k zápisu dostaví. Nicméně do první třídy, kde budou jen ukrajinští žáci, může být přijato pouze 15 dětí. Co se týče vyšších ročníků, 11. ZŠ už místo ve třídách nemá, ale i tak děti zapíše a následně je koordinátor rozdělí do dalších škol. Výsledek o přijetí na 11. ZŠ se dozví rodiče v průběhu příštího týdne.

„Stejně jako v loňském roce budou třídy naplňovány maximálně do zákonného limitu 30 žáků. Očekáváme kombinaci řešení, to znamená běžné integrace a homogenních ukrajinských tříd,“ uvedla tisková mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková. „Vznik nových homogenních tříd bude záležet na výsledku zápisu a také možnostech umisťovat děti do ročníku.“ Dle zástupců města je kapacita základních škol v Plzni dostatečná. „Upozorňujeme zákonné zástupce žáků, kteří nemají trvalý pobyt v našem městě, že musí jít k zápisu do svých spádových škol ve svých obcích,“ uzavřela Eva Barborková.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio