V Plzni říjen patří pivu a k pivu je vynikající Pomazánka ze zrajícího sýra s řebříčkem a kopretinou

20. říjen 2019

„Plzeň je hlavním městem piva, proto jsem speciálně pro vás sestavila recept na pivní pomazánku,“ říká propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková a připomíná říjnové výročí uvaření první várky plzeňského ležáku.

„Věrným společníkem piva je zrající sýr,“ doplňuje autorka květinových kuchařek, „je to silná ingredience s nezaměnitelným charakterem, a řebříček je jeho výborným doplňkem.“

Pomazánka ze zrajícího sýra s řebříčkem a kopretinou

Suroviny pro čtyři osoby (na malou svačinku):

100 g zrajícího sýru typu Romadur (1 balíček)

250 ml zakysané smetany (1 malý kelímek)

1 polévková lžíce květů řebříčku obecného

hrst výhonků kopretiny bílé (nebo zlatně věncové)

2 polévkové lžíce květů některého z jedlých česneků (např. česneku kýlnatého) i s pacibulkami na ozdobení

Postup:

Sýr necháme temperovat nebo i dozrát, aby byl vláčný.

Květy řebříčku chvilku necháme na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz. Potom je nasekáme nadrobno.

Výhonky kopretiny (nebo zlatně) přebereme, omyjeme a také nasekáme nadrobno.

Zrající sýr rozmačkáme vidličkou se zakysanou smetanou a podle chuti dosolíme. Opatrně, zrající sýr je sám o sobě dost slaný.

Do směsi zamícháme nasekané bylinky.

Mažeme na malé kousky tmavého chleba a zdobíme česnekovými květy.

Tipy a triky:
Kopretina bílá (Leuncauthemum vulgare) se potkává s květy řebříčku obecného (Achillea millefolium), pokud byla v brzkém létě posekána.
Na jaře lze použít řebříček sušený.
Zlateň věncová (Xantophtalmum coronarium) je vynikající bylina, velmi snadná na pěstování.
Česnek kýlnatý (Allium carinatum) kvete v červenci a srpnu, během roku ho můžeme nahradit jinými květy jedlých česneků (Allium)

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio