V Plzni říjen patří pivu a k pivu je vynikající Pomazánka ze zrajícího sýra s řebříčkem a kopretinou
„Plzeň je hlavním městem piva, proto jsem speciálně pro vás sestavila recept na pivní pomazánku,“ říká propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková a připomíná říjnové výročí uvaření první várky plzeňského ležáku.
„Věrným společníkem piva je zrající sýr,“ doplňuje autorka květinových kuchařek, „je to silná ingredience s nezaměnitelným charakterem, a řebříček je jeho výborným doplňkem.“
Pomazánka ze zrajícího sýra s řebříčkem a kopretinou
Suroviny pro čtyři osoby (na malou svačinku):
100 g zrajícího sýru typu Romadur (1 balíček)
250 ml zakysané smetany (1 malý kelímek)
1 polévková lžíce květů řebříčku obecného
hrst výhonků kopretiny bílé (nebo zlatně věncové)
2 polévkové lžíce květů některého z jedlých česneků (např. česneku kýlnatého) i s pacibulkami na ozdobení
Postup:
Sýr necháme temperovat nebo i dozrát, aby byl vláčný.
Květy řebříčku chvilku necháme na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz. Potom je nasekáme nadrobno.
Výhonky kopretiny (nebo zlatně) přebereme, omyjeme a také nasekáme nadrobno.
Zrající sýr rozmačkáme vidličkou se zakysanou smetanou a podle chuti dosolíme. Opatrně, zrající sýr je sám o sobě dost slaný.
Do směsi zamícháme nasekané bylinky.
Mažeme na malé kousky tmavého chleba a zdobíme česnekovými květy.
Tipy a triky:
Kopretina bílá (Leuncauthemum vulgare) se potkává s květy řebříčku obecného (Achillea millefolium), pokud byla v brzkém létě posekána.
Na jaře lze použít řebříček sušený.
Zlateň věncová (Xantophtalmum coronarium) je vynikající bylina, velmi snadná na pěstování.
Česnek kýlnatý (Allium carinatum) kvete v červenci a srpnu, během roku ho můžeme nahradit jinými květy jedlých česneků (Allium)
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka