V Plzni se daří kolektivním sportům

5. prosinec 2012

Mezi plzeňskými sportovci se šíří naprosto bezpečný vítězný virus. Průvodním jevem jsou výtečné výkony a posun na první příčku v soutěži. Infikovány jsou zatím fotbalisté Viktorie, hokejoví Indiáni, pozemní hokejisté Litic, házenkáři Talentu i jejich prvoligové kolegyně z HC.

Nejen plzeňského fanouška napadne, zda jde o pouhou shodu náhod, nebo zda mají plzeňské úspěchy něco společného. Jde o skvělou práci sportovních manažerů při výběru kvalitních hráčů ? Jsou výtečné výkony výsledkem systematické právě dobrých trenérů nebo nehoráznou smůlou soupeřů ?


Nejkřehčí vedení drží házenkáři extraligového Talentu. Na první příčku se propracovali díky vysoké výhře v Přerově v posledním kole. Sedmá Karviná na ně ale ztrácí pouhé tři body. Prvoligové házenkářky HC zatím prožívají podzim z říše snů. Jen jediná porážka z deseti zápasů z nich dělá jednoho ze žhavých kandidátů o postup do Interligy. Házenkáři, fotbalisté i hokejisté - společným jmenovatelem úspěchů jsou výrazné osobnosti i relativní stálost týmu. Ať už jsou to zkušení Pavel Horváth, Martin Straka s Tomášem Vlasákem nebo reprezentant Roman Bečvář. Dalším motorem úspěchů je finanční stabilita. Fotbalová Viktoria si ji zajišťuje systematickým prodejem hráčů i účastí v evropských pohárech, plzeňský hokej zase těží z podpory staronového sponzora - Škody.


O služby trenéra Viktorie Pavla Vrby by stál snad každý český fotbalový klub i třeba slovenská reprezentace. I díky jeho práci s jasnou vizí přezimuje Viktoria na čele Gambrinus ligy. Nic ovšem nemusí trvat věčně. Tým ze Štruncových sadů může semlít korupční aféra, hokejisté se nevyrovnají s odchodem finského skvělého gólmana Tuukko Raska a házenkáři nezvládnou klíčové duely proti sousedům v tabulce - Dukle, Lovosicím a Hranicím. Kdo ví. Zatím ale vše běží tak jak má, a tak si může plzeňský fanoušek nebývalé úspěchy na mnoha frontách užívat.

autor: jnm
Spustit audio