V Plzni se dnes odehrávají Mezinárodní sportovní hry seniorů

11. červenec 2017

Plzeň dnes hostí Mezinárodní sportovní hry seniorů. Účastní se jich zájemci z několika zemí Evropy. Kvůli nepřízni počasí musela být část her přesunuta z Atletického stadionu města Plzně do tělocvičny, což seniorům nebrání poměřit i zde své síly a dovednosti.

Mezinárodních sportovních her seniorů se zúčastní celkem 20 osmičlenných družstev. Klání se uskuteční v originálních disciplínách, které ukáží, že sportovat a soutěžit se dá v každém věku.

„Senioři přijeli i se svým doprovodem a celkem jich dorazilo na 250. Závodníci jsou nejen z České republiky ale také z Polska, Maďarska, Slovenska a Německa. Původně se mělo soutěžit v desetiboji, což nám ale trochu překazilo počasí. Jistě víme, že nebude střelba ze vzduchovky, protože kvůli vodě není možné, aby si účastníci lehli na zem. Sedm disciplín probíhá v tělocvičnách. Například běh s míčkem na tenisové raketě, který monitoruje jemnou motoriku a další, “ řekla Vlasta Fajfrlíková, ředitelka mezigeneračního a dobrovolnického centra Totem.

Ani nepříznivé počasí nemůže překazit chuť sportovat

Organizátoři se museli připravit i na variantu nepříznivého počasí a tak senioři soutěží ve dvou tělocvičnách například v šipkách, hodu kroužkem na kužel, v hodu míčkem a podobně. V případě, že se vyjasní a oschnou běžecké dráhy je naplánovaný sprint na 60 metrů a běh se zahradním kolečkem.

„Důležité je, že motivujeme a mapujeme, že se senioři rádi pohybují. Snažíme se inspirovat i ty, kteří k pohybu zatím cestu nenašli. Pro mě má ale největší význam to, že jsme se tu všichni sjeli a máme šanci vzájemně sdílet, jak se žije seniorům nejen v různých částech České republiky, ale i v jiných zemích. Zároveň můžeme naplánovat nějaké další společné akce, protože pro člověka je nejdůležitější s někým být a být s ním rád,“ dodala Vlasta Fajfrlíková.

Mezinárodní sportovní hry budou pokračovat i zítra a na účastníky čeká například prohlídka Pivovaru, Techmanie a dalších zajímavostí. Ve čtvrtek se rozjedou domů.

Mezinárodní sportovní hry seniorů pořádá Rada seniorů ČR pravidelně, pořadatelství letos připadlo Plzni. Plzeňský kraj sportovní hry finančně podpořil a záštitu také převzal hejtman Josef Bernard.

autoři: mkl , jik
Spustit audio