V Plzni se koná už šestá Letní škola experimentální chirurgie

10. červenec 2019 10:00

32 studentů lékařských fakult z 15 zemí světa se v těchto dnech učí operovat na živém organismu na Letní škole experimentální chirurgie v Plzni.

Studenti se učí na přeštických vepřích různé zákroky

Chirurgické výkony běžné v humánní medicíně si zkouší studenti medicíny z celého světa v Biomedicínském centru v Plzni. Letní školu experimentální chirurgie pro ně už pošesté organizuje Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Budoucí lékaři tak mají možnost vyzkoušet si na přeštických vepřích sešívání střeva, cév a další výkony.

„Nacvičují také preparaci žlučníku, která se provádí například z důvodu zánětu. Pro studenty je to skvělá příležitost, jak se to naučit,“ popsal lektor Jáchym Rosendorf. Výuka probíhá převážně v angličtině. „Student z Belgie se snažil sešít dva největší kusy cévy, která je v těle vepře, a dodržoval u toho všechna pravidla, která by v humánní medicíně vedla ke zdárnému zhojení pacienta,“ vysvětlil lektor Jan Ševčík.

Jde o unikát

Díky tomu, že je studentům umožněno operovat prase, získají velmi cenou praxi. Běžně si totiž při výuce nemohou výkony vyzkoušet. „Při studiu asistujeme na sále, ale samozřejmě při operacích lidí například jen sušíme, ale nemůžeme se více zapojit,“ řekl jeden ze studentů s tím, že se právě zdokonaluje v šití, zkouší podvazovat cévy nebo propojovat dvě části tenkého střeva.

„Zarouškované zvíře sledujeme monitory stejně jako u běžné operace, studenti jsou rozděleni do dvou dvojic, u nich stojí lektoři a instrumentační sestra,“ vysvětlil vedoucí letní školy Václav Liška. „Prase je uspáno před obědem a operuje se až do pozdního večera, maximálně se tedy využije. Pak se už neprobouzí, ale je utraceno v hluboké anestezii,“ popsal lékař. Podle něj je tento způsob skutečným unikátem, studenti mají jedinečnou možnost vyzkoušet si běžné operace na prokrvených orgánech, nikoliv jen na plastových modelech.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio