V Plzni se otevírá Akademie umění a kultury vzdělávání III. věku, první svého druhu v kraji

22. září 2017

Už 25 let v Plzni s úspěchem působí Univerzita třetího věku Západočeské univerzity, Akademii třetího věku nabízí plzeňský TOTEM. Teď je doplní umělecká akademie pro seniory při ZUŠ Terezie Brzkové.

Zájemci o tříleté studium mají na výběr ze čtyř oborů – hudebního, tanečního, výtvarného a literárně-dramatického. Přihlásit se mohou senioři od 55 let věku. Za semestr zaplatí 500 Kč, pro posluchače od 70 let bude studium bezplatné. Termín podání přihlášek na ZUŠ Terezie Brzkové v Plzni-Skvrňanech je do konce září.

Akademii umění a kultury vzdělávání III. věku v Plzni finančně zaštítil Plzeňský kraj, jejími patrony se stali operní pěvkyně Eva Urbanová, náměstkyně plzeňského hejtmana Ivana Bartošová a hudební skladatel a producent Zdeněk Barták.


Přihláška ke studiu najdete zde

„Myšlenka umělecké akademie pro seniory vznikla na ZUŠ v Praze-Hostivaři, postupně se přidaly další pražské ZUŠ a několik i v Jihočeském kraji. My jsme první v Plzeňském kraji, kdo akademii otevírá,“ říká Petra Vlčková, zástupkyně ZUŠ Terezie Brzkové.

Na plzeňské akademii budou vyučovat učitelé ZUŠ Terezie Brzkové plus specializovaní lektoři z oblasti celoživotního vzdělávání. Seniory nebudou vůbec zkoušet, ani přijímací talentové zkoušky se nekonají. „Primárně jde o radost a uspokojení posluchačů ve zralém věku,“ vysvětluje Petra Vlčková.

Studium bude zahájeno imatrikulací 10. října od 18:00 v Domě hudby v Plzni a zakončeno slavnostní promocí s předáním absolventského listu. Mottem Akademie umění a kultury vzdělávání III. věku v Plzni je myšlenka spisovatele Jiřího Muchy: „Umění vyvolává přání uskutečnit sen. Dává důvěru, že ten sen uskutečnitelný je.“

Spustit audio