V Plzni se po třech měsících začíná opět testovat na HIV

16. červen 2020 07:20

Dnes obnovuje Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje testování na HIV infekci. Odběry byly přerušeny proto, že budova Krajské hygieny v Plzni ve Skrétově ulici 15 byla uzavřená a sloužila jen jako centrum vyšetřování a podchycování nemoci covid-19.

„V Plzeňském kraji je ke 30. dubnu 2020 evidováno 134 onemocnění, způsobených virem HIV. Jako kraj patříme při přepočtu na 100 tisíc obyvatel na 6. místo v republice,“ sdělil vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni prof. Petr Pazdiora.

Na testování je možno přijít každé úterý od 13:30 do 15:30. Kapacita je dostatečná, není třeba se dopředu objednávat. „Byli bychom rádi, kdyby na testování chodilo daleko více lidí než před covidovým obdobím. Domnívám se, že situace byla obdobná v celé republice. Testování bylo bohužel upozaděno. Lidé, kteří si myslí, že mohli být v rizikovém kontaktu, začnou chodit snad více,“ doplnil prof. Pazdiora.

Klient na místě vyplní souhlas s odběrem a sdělí důvody, které ho přivedly na vyšetření. Potom se odebere žilní krev a do jednoho týdne je znám výsledek. Pokud je dotyčný pojištěn u zdravotní pojišťovny, je vyšetření zdarma. Pokud pojištěn není, musí uhradit doplatek ve výši 319 korun.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio