V Plzni už je možné nakupovat bez obalu

10. říjen 2017

V městské části Slovany vznikl obchod s ekologickou drogerií, kosmetikou a potřebami pro domácnost, které si zákazníci můžou nasypat nebo stočit do vlastních nádob. Tomu všemu odpovídá motto obchodu: Nejlepší odpad je ten, který nevznikne.

Krámek se nachází v přízemí panelového domu, kousek od zastávky Radnice Slovany a na první pohled není ničím výjimečný. Jsou v něm dřevěné police rozdělené do různých kategorií- kosmetika, nádobí, úklid a praní. Ovšem při druhém pohledu už obchod tam běžný není.

„Souhrnná koncepce tohoto obchodu je, nabízet lidem sortiment bez zbytečných obalů, aby nebyly produkovány nadbytečné odpady v podobě jednorázových lahviček na prací prostředky, šampony na vlasy a podobně. Současně nabízíme sortiment, který lidem umožňuje nakupovat i bez obalu, což jsou sáčky na nákupy, nákupní tašky, kapsy na svačinu a podobně. Tekuté prostředky si mohou zákazníci nalít buď do vlastní nádoby anebo si nádobu zakoupit zde,“ vysvětlila majitelka obchodu Ekosvět Jana Hartlová.

Bezobalový nákup pomáhá ekologii

Myšlenku omezení vzniku odpadu nosila Jana Hartlová v hlavě už dlouho. Přišlo jí, že třídění a redukce odpadu jen doma je málo, a tak vznikl nápad, nabídnout ostatním lidem možnost bezobalového nákupu.

„Věřím, že je dost ekologicky smýšlejících zákazníků, kteří si k nám najdou cestu, a že to bude čím dál lepší. Řada lidí nám říká, že je to super, že se takový obchod otevřel i v Plzni. Tenhle koncept se jim líbí a prý určitě přijdou znovu,“ doplnila Jana Hartlová.

Obchod nabízí převážně české produkty od menších výrobců, které jsou přírodní a ekologické. Podle prodavače Pavla Hartla mají zákazníci největší zájem o prací gely nebo zubní kartáčky z bambusu. Zájemci, kteří by chtěli do bezobalového hospodaření proniknout hlouběji mohou si v obchodě mimo jiné zakoupit i knihu Domácnost bez obalu.

autoři: kos , jik
Spustit audio